Fëmijët që kanë prindër të rreptë janë më të rrezikuar nga depresioni

Hulumtimi i ri ka zbuluar se fëmijët me prindër të rreptë janë në një rrezik më të lartë për të zhvilluar depresion më vonë në jetë.

Studimi u krye nga studiues në Universitetin belg të Leuven. Sipas rezultateve të studimit, prindërit që kanë një stil prindëror autoritar mund të ndryshojnë fjalë për fjalë funksionimin e trurit të fëmijës.

Të bësh këtë mund ta bëjë një fëmijë më të prirur ndaj gjërave që ndikojnë ndjeshëm në shëndetin mendor, duke përfshirë depresionin. Kjo vlen veçanërisht për prindërit që përdorën ndëshkimin fizik dhe manipulimin emocional gjatë edukimit.

Në hulumtim morën pjesë 23 fëmijë të moshës 12 deri në 16 vjeç, të cilët u rritën nën mbikëqyrjen e rreptë të prindërve. Ata u krahasuan me një grup tjetër fëmijësh, të cilët kishin më shumë mbështetje nga prindërit ose u jepnin më shumë liri. Kur shkencëtarët studiuan gjenomet, ata zbuluan se fëmijët që u rritën me prindër të rreptë kishin një ndryshim në qelizat e trurit të tyre që i bëri ata më të ndjeshëm ndaj depresionit.

Siç thekson studimi, kjo do të thotë se prindërimi i rreptë ndryshon trurin e një fëmije dhe mënyrën se si funksionon, dhe shkencëtarët nuk i panë të njëjtat ndryshime te fëmijët, prindërit e të cilëve përdornin metoda të tjera prindërimi.

Ky zbulim i ri mund të çojë në zhvillimin e programeve të shqyrtimit për të ndihmuar në identifikimin e individëve në rrezik më të lartë të zhvillimit të depresionit ose problemeve të tjera të shëndetit mendor.

LEXO EDHE:

Back to top button