Fosilet vërtetojnë se hardhucat kanë ekzistuar 35 milionë vjet më herët sesa mendohej më parë

Fosili i sapo zbuluar ndikon në vlerësimet e origjinës së hardhucave dhe gjarpërinjve, të quajtur kolektivisht pangolinë, dhe gjithashtu ndikon në supozimet për shkallën e evolucionit të tyre.
Zbulimi i ri tregon se hardhucat kanë ekzistuar për 35 milionë vjet më shumë sesa mendohej më parë, shkruan BBC.

Universiteti i Bristolit përdori një skaner CT për të analizuar një fosil zvarranik që ishte ruajtur në Muzeun e Historisë Natyrore në Londër për dekada. Analiza tregoi se zvarraniku i panjohur është i lidhur ngushtë me hardhucat moderne.

Dr. David Whiteside, i cili drejtoi kërkimin, tha se fosili ka të ngjarë të bëhet një nga gjetjet më të rëndësishme në dekada. Hardhucat mendohej se e kishin origjinën në periudhën e Jurasikut të Mesëm, por zbulimi i ri sugjeron se ato kanë jetuar edhe në Triasikun e Vonë (237-201 milionë vjet më parë).

Fosili ndikon në vlerësimet e origjinës së hardhucave dhe gjarpërinjve, të cilët kolektivisht quhen pangolinë, dhe gjithashtu ndikon në supozimet për shkallën e evolucionit të tyre. Fosili u gjet në ruajtje si pjesë e një koleksioni të viteve 1950 që përfshinte mostra nga një gurore pranë Tortworth në Anglinë perëndimore.

Ekipi hulumtues e quajti zbulimin Cryptovaranoides microlanius, që do të thotë “kasap i vogël” dhe i referohet nofullës së tij, plot me dhëmbë të mprehtë.

LEXO EDHE:

Back to top button