(Foto) Zbulim i mahnitshëm nga shkencëtarët: Në thellësi të oqeanit u gjet një krijesë misterioze që është – e pavdekshme

(Foto) Zbulim i mahnitshëm nga shkencëtarët: Në thellësi të oqeanit u gjet një krijesë misterioze që është - e pavdekshme

Oqeanet janë me të vërtetë plot me krijesa të pazakonta dhe një krijesë e tillë sapo është zbuluar nga shkencëtarët.

Domethënë, është një kafshë jovertebrore dhe mund të shmangë plakjen për një kohë të pacaktuar sepse rigjenerohet vetë. Dhe jo pjesë për pjesë, por i gjithë trupi, shkruan “Institutet Kombëtare të Shëndetësisë” .

Krijesa quhet Hydractinia symbiolongicarpus dhe është një jovertebror i vogël që jeton në guaskën e krustaceve, sipas një studimi të botuar në revistën Cell Reports.

 

 

 

“Studime si këto, të cilat eksplorojnë biologjinë e organizmave të pazakontë, zbulojnë se sa universale janë proceset biologjike dhe sa shumë kemi nevojë për të kuptuar funksionin, marrëdhëniet dhe evolucionin e tyre.” Zbulime të tilla kanë potencial të madh për të ofruar një pasqyrë të re në biologjinë njerëzore”, tha Charles Rotimi, bashkëautor i studimit, në një deklaratë për shtyp.

Shkencëtarët e kanë ditur prej kohësh se ky jovertebror është i veçantë për shkak të qelizave burimore që përdor për të rigjeneruar indet. Ato janë të afta të shndërrohen në çdo lloj qelize të trupit, duke i bërë ato të afta të stimulojnë rritjen e pjesëve të reja të trupit. Njerëzit mund t’i përdorin këto qeliza vetëm gjatë fazave të para të zhvillimit, ndërsa këto kafshë mund ta bëjnë këtë gjatë gjithë jetës.

 

 

 

Studiuesit zbuluan se kjo krijesë ruante qelizat e saj staminale në gjysmën e poshtme të trupit të saj, por kur ia prenë gojën, ajo u rrit një trup krejtësisht i ri, që tregon se kafsha ishte në gjendje të rigjeneronte qeliza burimore të reja. Për të hetuar se si lëvizin këto qeliza burimore, autorët përshkruajnë në punim se ata skanuan gjenomin Hydractinia për gjenet që lidhen me plakjen.

Ata zbuluan se nga tre gjene të tilla të lidhura me plakjen, njëri ishte “kyç” në qelizat pranë vendit të zgavrës me gojë. Kur ky gjen u fshi nga gjenomi, kafsha nuk mund të rigjenerohej, gjë që tregon se kishte nevojë për plakje për të rigjeneruar qelizat burimore të reja.

Vetëkuptohet që situata me këtë kafshë është krejtësisht e ndryshme nga ajo e specieve tona.

 

 

 

“Nga një kafshë si Hydractinia ne mund të mësojmë se plakja mund të jetë e dobishme dhe të zgjerojmë të kuptuarit tonë për plakjen dhe trajtimin”, tha Andy Bacsevanis, bashkëautor i studimit.

Shkencëtarët deri më tani kanë zbuluar aftësinë për të rigjeneruar në 35 kafshë. Disa nga kafshët madje janë plotësisht të imunizuara ndaj plakjes, të tilla si hydra dhe “kandil deti i pavdekshëm” Turritopsis dohrnii.

LEXO EDHE:

Back to top button