Franca ndalon emrin “mish” për produktet bimore

Franca ndalon emrin "mish" për produktet bimore

Në mes të krizës bujqësore dhe protestave të fermerëve, Franca shpalli një dekret që ndalonte përdorimin e emrit “mish” për produktet bimore. Gjykata më e lartë e BE-së ende nuk ka nxjerrë një vendim që sqaron përputhshmërinë e këtyre rregulloreve me kuadrin ligjor të BE-së.

Kryeministri francez Gabriel Attal njoftoi më 27 shkurt se “kjo është një kërkesë e fermerëve të tyre”, duke thënë se ishte publikuar një dekret që ndalonte emrat “biftek” ose “proshutë” për produktet bimore.

Dekreti është pjesë e “planit të ri të sovranitetit” të Francës për blegtorinë, duke përfshirë 400 milionë euro ndihmë, një kërkesë e kahershme e sektorit.

Sipas ligjit të ri francez, ndër termat, përdorimi i të cilëve “është i ndaluar për të etiketuar ushqimet që përmbajnë proteina bimore janë: fileto, rosto, ramsteak, biftek, proshutë”.

Disa produkte ushqimore do të mund të vazhdojnë t’i përdorin këto terma edhe pse ato përmbajnë proteina bimore, me kusht që prodhuesit t’u përmbahen standardeve të caktuara. Për shembull, prania e jo më shumë se 0,1 për qind proteina bimore për “vezën e plotë të lëngshme” ose pesë për qind për “sallam”.

Siç u tha, mosrespektimi i ligjit mund të rezultojë me gjobë deri në 1500 euro për një individ dhe 7500 euro për një kompani.
Ligji nuk zbatohet për produktet “të prodhuara ose të vendosura në treg në një shtet tjetër anëtar të Bashkimit Evropian ose në një vend të tretë”.

Kuadri ligjor për etiketimin e ushqimeve përfshin ligjin komunitar dhe standardet e politikës së përbashkët bujqësore.

Termat e qumështit, për shembull, mbrohen nga rregullorja aktuale që nga viti 2017, kur u konfirmua se termi qumësht, si gjalpi dhe kosi, është i rezervuar për qumështin “të vërtetë” dhe se përdorimi i tyre për tregtimin e produkteve me bazë bimore është i paligjshëm.

Italia ka miratuar gjithashtu dispozitat që ndalojnë termin “mish” për produktet me bazë bimore, në kuadër të një ligji që ndalon mishin e laboratorit, por është e paqartë se çfarë do të ndodhë më pas.

Vegjetarianët dhe aktivistët veganë vënë në dyshim përputhshmërinë e rregullores franceze me ligjin evropian. Ata besojnë se emra të tillë si salsiçet bimore janë bërë pjesë e përdorimit të përditshëm dhe janë të vështira për t’u zëvendësuar.

LEXO EDHE:

Back to top button