Gati 1 në 4 e popullsisë së botës në rrezik nga përmbytjet e rënda, thotë një studim

Gati 1 në 4 e popullsisë së botës në rrezik nga përmbytjet e rënda, thotë një studim

Pothuajse një e katërta e popullsisë së botës është e ekspozuar ndaj rreziqeve të konsiderueshme nga përmbytjet, sipas një studimi të ri, i cili paralajmëroi se ata në vendet më të varfra ishin më të prekshëm.

Përmbytjet nga reshjet e dendura dhe stuhitë prekin miliona njerëz çdo vit dhe shkaktojnë miliarda euro dëme në shtëpi, infrastrukturë dhe ekonomi.

Dhe rreziqet po rriten pasi ndryshimi i klimës shkakton reshje më ekstreme dhe rritje të nivelit të detit, pasi popullatat e ekspozuara rriten, shkruajnë mediat e huaja.

Studimi i ri, i botuar në revistën Nature Communications, shqyrtoi të dhënat globale mbi rreziqet e përmbytjeve nga deti, lumenjtë dhe reshjet, si dhe shpërndarjen e popullsisë dhe vlerësimet e varfërisë nga Banka Botërore.

Në këtë drejtim ai zbuloi se rreth 1.81 miliard njerëz – ose 23 për qind e njerëzve në planet – janë të ekspozuar drejtpërdrejt ndaj përmbytjeve prej mbi 15 centimetrash në 1 deri në 100 vjet.

Në përgjithësi, gati 90 për qind e atyre që janë të ekspozuar ndaj përmbytjeve jetojnë në vende me të ardhura të ulëta ose të mesme, sipas studimit.

Ai gjithashtu arriti në përfundimin se numri i njerëzve që jetojnë në varfëri dhe nën rrezik të madh nga përmbytjet është “thelbësisht më i lartë se sa mendohej më parë”.

Studiuesit zbuluan se rreth 9.8 trilionë dollarë aktivitet ekonomik globalisht – rreth 12 përqind e prodhimit të brendshëm bruto global në 2020 – ndodhet në zona të ekspozuara ndaj përmbytjeve të rënda.

Por ata thanë se përqendrimi thjesht në një vlerë monetare mund të shkaktojë një paragjykim të vëmendjes ndaj vendeve me të ardhura më të larta dhe qendrave ekonomike.

Në përgjithësi, studimi vlerësoi se shumica e njerëzve të ekspozuar ndaj përmbytjeve – 1.24 miliard – janë në Azinë Jugore dhe Lindore, me Kinën dhe Indinë që përbëjnë mbi një të tretën e totalit global.

Sipas World Weather Attribution, një rrjet shkencëtarësh që gjurmojnë ndikimet e ndryshimeve klimatike, ngrohja globale i ka bërë reshjet ekstreme më të zakonshme dhe më intensive në pjesën më të madhe të botës.

Kjo ka të ngjarë të ketë bërë përmbytjet më të rënda në këto zona, megjithëse shkencëtarët theksojnë se faktorë të tjerë njerëzorë gjithashtu luajnë një rol, siç janë vendimet se ku ndërtohen shtëpitë dhe infrastruktura.

LEXO EDHE:

Back to top button