Gaza e rrethuar prej muajsh, Gjykata e Hagës urdhëron Izraelin të lejojë ndihmat për civilët

Gaza e rrethuar prej muajsh, Gjykata e Hagës urdhëron Izraelin të lejojë ndihmat për civilët

Gaza e rrethuar prej muajsh, Gjykata e Hagës urdhëron Izraelin të lejojë ndihmat për civilët

Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë (ICJ) ka urdhëruar Izraelin të lejojë dërgesat e pandërprera të ushqimit në Gaza.

Përpara nxjerrjes së urdhrit ligjërisht të detyrueshëm, gjykata me bazë në Hagë paralajmëroi se “uria po fillon” në enklavën e rrethuar.

I lëshuar të enjten, urdhri urdhëron Izraelin të marrë “të gjitha masat e nevojshme dhe efektive për të siguruar, pa vonesë, në bashkëpunim të plotë me Kombet e Bashkuara, ofrimin e papenguar të shërbimeve bazë të nevojshme urgjentisht dhe ndihmës humanitare”, duke përfshirë ushqimin, ujin dhe ilaçet.

Vendimi vjen dy muaj pasi gjykata vendosi se “shteti i Izraelit do të marrë të gjitha masat për të parandaluar kryerjen e gjenocidit në Gaza”, duke përfshirë bllokimin e dërgesave të ndihmave humanitare.

“Gjykata vëren se palestinezët në Gaza nuk po përballen më vetëm me rrezikun e urisë … por se zia po fillon,” shkruajtën gjyqtarët në vendimin e së enjtes.

Izraeli mund të ndihmojë në zbutjen e kësaj zie buke “duke rritur kapacitetin dhe numrin e pikave të kalimit tokësor dhe duke i mbajtur ato të hapura për aq kohë sa është e nevojshme”, vuri në dukje gjykata.

Ushtria izraelite kontrollon të gjitha pikat e hyrjes dhe daljes në Gaza, përveç vendkalimit Rafah midis enklavës dhe Egjiptit. Megjithatë, Kajro i lejon Izraelit të përcaktojë se kur mund të hapet vendkalimi dhe trupat izraelite inspektojnë çdo kamion që kalon.

LEXO EDHE:

Back to top button