Gjashtë dallime midis një fëmije kokëfortë dhe një fëmije të llastuar

Gjashtë dallime midis një fëmije kokëfortë dhe një fëmije të llastuar

Të jesh prind i një fëmije kokëfortë nuk është gjithmonë detyra më e lehtë.

Ndërsa është e mrekullueshme që një fëmijë ka besime të forta dhe nuk ka frikë të shprehë dëshirat dhe nevojat e tij, mënyrat në të cilat ato shprehen mund të konsiderohen mizore. Megjithatë, fëmijët e vegjël që shprehen me guxim nuk janë gjithmonë fëmijë të llastuar pa ndjenjën e disiplinës.

Këtu janë ndryshimet kryesore midis një fëmije kokëfortë dhe një fëmije të llastuar për t’ju ndihmuar të kuptoni më mirë fëmijën tuaj dhe të përshtatni metodat tuaja të prindërimit.

Si ju drejtohet?

Një fëmijë i llastuar flet mendjen e tij, por pa respekt. Një fëmijë kokëfortë e shpreh hapur mendimin e tij, edhe nëse është ajo që ju nuk dëshironi të dëgjoni, por e mbështet qëndrimin e tij me fakte dhe tregon se nuk po tregohet i vrazhdë me qëllim.

Si e sheh ai fitoren?

Një fëmijë i llastuar pret të fitojë sepse nuk njeh rrugë tjetër, ndërsa një fëmijë kokëfortë pret të fitojë sepse është i sigurt në aftësitë e tij, punon shumë dhe nuk ka frikë nga sfidat.

Pse pret të marrë atë që dëshiron?

Si fëmija i llastuar ashtu edhe ai kokëfortë shprehin qartë dëshirat e tyre, por jo në të njëjtën mënyrë. Një fëmijë i llastuar mendon se mjafton të shprehë dëshirat e tij dhe vetëm të presë që ato të realizohen. Ai beson se kështu funksionon. Një fëmijë kokëfortë flet hapur për dëshirat e tij, por është gjithashtu i pavarur dhe punon për t’i realizuar ato. Ai pret të marrë atë që dëshiron, por është i gatshëm të marrë përgjegjësinë për ta realizuar atë sepse beson në veten dhe aftësitë e tij.

Si shprehet?

Ndërsa një fëmijë i llastuar bërtet dhe bërtet kur nuk e merr atë që dëshiron, një fëmijë kokëfortë është gati të debatojë për këtë.

Si vepron ai kur nuk është dakord me ju?

Është e pritshme që fëmija të jetë disi i zhgënjyer kur gjërat nuk shkojnë siç i kishte imagjinuar. Një fëmijë i llastuar tregon pakënaqësi përmes kundërshtimit. Kur nuk pajtohet me një prind, ai sfidon autoritetin e prindit, zakonisht në një mënyrë të vrazhdë. Një fëmijë kokëfortë nuk përdoret me kundërshtim, por me mosmarrëveshje respektuese. Me fjalë të tjera, ai është i hapur për bisedë dhe ende pranon se fjalën e fundit e ka prindi.

Si duken shpërthimet e tij?

Mund të dallojmë nëse një fëmijë është i llastuar apo kokëfortë nga mënyra se si duken shpërthimet e tij. Një fëmijë i llastuar vepron për të tërhequr vëmendjen dhe thotë gjithçka që dëshiron në përpjekje për të marrë atë që dëshiron. Një fëmijë kokëfortë lufton me pasion për mendimin e tij dhe nuk ka frikë t’u shprehë pikëpamjet e tij të tjerëve.

LEXO EDHE:

Back to top button