Gjermania paralajmëron se do të vazhdojë të përdorë qymyr pas vitit 2030

Gjermania paralajmëron se do të vazhdojë të përdorë qymyr pas vitit 2030

Gjermania do ta ketë të vështirë të heqë gradualisht qymyrin në prodhimin e energjisë elektrike deri në vitin 2030, ka paralajmëruar ministri i Financave Christian Lindner, duke theksuar se ka pak shanse për të realizuar opsionin ideal të marrëveshjes së koalicionit.

“Derisa të bëhet e qartë nëse energjia është e disponueshme dhe e përballueshme, ne duhet të ndalojmë së ëndërruari për heqjen graduale të qymyrit deri në vitin 2030,” tha ministri në një intervistë me gazetën Koelner Stadt-Anzeiger të martën në mbrëmje.

“Ai shkëmb nuk do të bëjë shumë për klimën gjithsesi”

Në marrëveshjen e koalicionit, Partia Social Demokrate (SPD) e kancelarit Olaf Scholz, të Gjelbrit dhe Demokratët e Lirë (FDP) liberale të Lindner specifikuan se në rastin “ideal”, ata do të zhvendosnin afatin e heqjes së qymyrit nga 2038 në 2030.

“Ai afat nuk do ta ndihmojë shumë klimën gjithsesi, sepse, sipas rregulloreve evropiane, emetimi i reduktuar i dioksidit të karbonit në Gjermani bën hapësirë ​​për një rritje graduale (në vendet e tjera), për shembull në Poloni”, tha ministri i FDP.

Dega gjermane e shoqatës mjedisore Friends of the Earth (Miqtë e Tokës) beson se Gjermania duhet të ndalojë përdorimin e qymyrit deri në vitin 2030 për të arritur qëllimet e përcaktuara klimatike.

Ministri dëshiron të mbështetet më shumë në gazin natyror të prodhuar në vend

“Duhet të hiqen lejet për dioksidin e karbonit në Gjermani që të mos lëshohet në vendet e tjera evropiane”, tha të mërkurën kreu i shoqatës, Olaf Bandt.

Procesi i heqjes së qymyrit deri në vitin 2030 ka filluar tashmë dhe energjia elektrike nga termocentralet me qymyr së shpejti nuk do të jetë më e nevojshme falë dinamikës së madhe të tregut të burimeve të rinovueshme të energjisë, theksoi Bund.

Ministri i financave dëshiron që Gjermania të mbështetet më shumë në gazin natyror të prodhuar në vend.

“Ne duhet të intensifikojmë prodhimin vendas të gazit dhe njëkohësisht të rrisim prodhimin e energjisë elektrike nga burimet e rinovueshme”, theksoi ai.

I pyetur nëse Gjermania duhet të ndërtojë termocentrale të reja me gaz për të pasur një opsion rezervë, Lindner tha: “Do të vijë deri te kjo, por pyetja është se si ta bëjmë atë me efikasitet të mjaftueshëm në një ekonomi tregu në mënyrë që çmimet e energjisë elektrike” mos vazhdoni të rriteni.”

LEXO EDHE:

Back to top button