Gjermania ul taksat me 23 miliardë euro, ndihmë për familjet e prekura nga inflacioni

Gjermania ul taksat me 23 miliardë euro, ndihmë për familjet e prekura nga inflacioni

Qeveria e koalicionit në Gjermani arriti të pajtohej për një paketë ulje taksash prej 23 miliardë eurosh. Kjo lëvizje synon të mbështesë buxhetet familjare që janë goditur nga inflacioni duke reduktuar barrën fiskale.

Sipas paketës së re, çdo i rritur me një punë në Gjermani pritet të përfitojë rreth 430 euro, ndërsa masat do të zbatohen në tri faza gjatë viteve të ardhshme.

Faza e parë do të jetë rritja e lejes pa taksa në 12,336 € deri në vitin 2026. Kjo gjithashtu do të marrë parasysh një rritje të prapambetur prej 180 € në 11,784 € në 2024.

Faza e dytë ka të ngjarë të zbatohet në janar të vitit të ardhshëm, ku pragu i lejimit pa taksa do të rritet me 300 euro të tjera në 12,084 euro. Faza e tretë pritet të shohë që pragu më i lartë i normës së tatimpaguesit të rritet në 69,798 € në vitin 2026.

Ministri gjerman i Financave, Christian Lindner, theksoi se kjo vendim është i drejtë, pasi synon të përshtasë sistemin e taksave me inflacionin. Megjithatë, kritikët e tij në qeveri, përfshirë partitë e Gjelbër dhe Socialdemokrat, kundërshtojnë këtë lëvizje, duke argumentuar se mund të shkaktojë një boshllëk buxhetor prej 20 deri në 25 miliardë euro për vitin e ardhshëm.

Kritikët argumentojnë se ulja e taksave mund të përkeqësojë problemet buxhetore dhe të rrezikojë investimet në mbrojtje dhe infrastrukturë. Ndërkohë, organizata si Fondi Monetar Ndërkombëtar kanë këshilluar Gjermaninë të ndalojë frenimin e borxhit dhe të rrisë investimet publike.

LEXO EDHE:

Back to top button