Gjumi i parregullt, i dëmshëm për zemrën tuaj

Gjumi i parregullt, i dëmshëm për zemrën tuaj

Kur nuk bëni gjumë mjaftueshëm të mirë, pasojat afatshkurtra janë të dukshme – ndoshta jeni të shpërqendruar në punë ose jeni të çmendur me njerëzit e dashur. Por, në sfond, modelet e parregullta dhe me cilësi të dobët të gjumit mund të rrisin rrezikun për zhvillimin e sëmundjeve kardiovaskulare.

“Ky studim është një nga hetimet e para për të siguruar prova të një lidhjeje midis kohëzgjatjes së parregullt të gjumit dhe kohës së parregullt të gjumit dhe aterosklerozës”, tha autori kryesor i studimit, Kelsie Full, një asistent profesor i mjekësisë në departamentin e epidemiologjisë në Qendrën Mjekësore të Universitetit Vanderbilt në Nashville.

Zakonet e parregullta të gjumit janë lidhur me aterosklerozën, ka zbuluar një studim i ri. Adobe StockAteroskleroza është grumbullimi i pllakave në arterie, sipas Shoqatës Amerikane të Zemrës. Kjo pllakë përbëhet nga kolesterol, substanca yndyrore, produkte të mbeturinave qelizore, kalcium dhe fibrinë, një agjent koagulues në gjak. Ndërsa pllakat grumbullohen, muret e enëve të gjakut trashen, gjë që redukton rrjedhën e gjakut dhe për këtë arsye zvogëlon sasinë e oksigjenit dhe lëndëve të tjera ushqyese që arrijnë në pjesën tjetër të trupit. Ateroskleroza mund të çojë në kushte të shëndetit kardiovaskular, duke përfshirë sëmundjet koronare të zemrës, anginë, sulmet në zemër, goditjet në tru dhe sëmundjet e arterieve karotide ose periferike.

Gjumi i dobët – duke përfshirë cilësinë e dobët, sasinë jonormale dhe gjumin e fragmentuar – ka qenë i lidhur me sëmundjet kardiovaskulare dhe vdekjet e lidhura me sëmundjet kardiovaskulare më parë, por më pak ishte ditur për lidhjet specifike midis rregullsisë së gjumit dhe aterosklerozës. Rregullsia e gjumit, përcaktuan autorët e studimit të ri, vlerësohet nga variacionet në kohëzgjatjen e gjumit (sa kohë fle dikush çdo natë) dhe koha e gjumit (koha kur dikush bie në gjumë çdo natë) – sa më pak ndryshime aq më mirë.

Autorët u përpoqën të mësonin më shumë rreth kësaj marrëdhënieje, duke analizuar gjumin e të rriturve të moshuar – mesatarisht 69 vjeç – të cilët morën pjesë në Studimin Multi-Etnik të Aterosklerozës, një studim i grupit gjatësor i krijuar për të hetuar prevalencën dhe përparimin dhe faktorët e rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare.

LEXO EDHE:

Back to top button