Gratë në Kabul: mjaft më me kufizime

Rreth 20 gra afgane demonstruan në Kabul, duke thirrur “bukë, punë, liri” kundër kufizimeve të talebanëve ndaj grave në Afganistan, raportoi AFP

Që nga ardhja në pushtet në gusht 2021, talebanët kanë hequr gradualisht lirinë që gratë kanë fituar në 20 vitet e fundit që nga rënia e regjimit të mëparshëm.

“Arsimi është e drejta ime. “Hapini sërish shkollat”, kanë brohoritur gratë para Ministrisë së Arsimit, të veshura me vello në fytyrë.

Ata marshuan disa qindra metra para se të ndaloheshin nga talebanët që erdhën për t’i ndaluar në protestë.

“Ne donim të lexonim një deklaratë, por talebanët nuk na lejuan”, thanë ata pas marshimit. Na morën celularët dhe na penguan të bënim foto apo video të protestës”.

Pas kthimit të talebanëve, janë vendosur një sërë kufizimesh dhe të drejtat e grave janë kufizuar rëndë. Ata u përjashtuan nga profesionet publike, u kufizohej e drejta për të lëvizur, vajzat nuk lejoheshin të shkonin në shkollë e kështu me radhë.

LEXO EDHE:

Back to top button