Gullash vjenez – një delikatesë e vërtetë dimërore

Një specialitet plot me mish, aq i butë sa të prishet. Për këtë gulash vjenez, është e rëndësishme të zgjidhni një copë mishi të mirë dhe ta përgatisni siç duhet.

Gullash vjenez përmban vetëm mish viçi dhe qepë, të cilat janë çelësi për përgatitjen e një salce të trashë dhe aromatike pa shtimin e miellit ose salcë kosi. Tradicionalisht shërbehet me dumplings ose spaetzle, por mos ngurroni të zgjidhni një pjatë anësore që ju pëlqen më shumë, si oriz, pure, spageti…

Që gulashi të jetë tepër i shijshëm, duhet të skuqni fillimisht mishin në mënyrë që lëngjet të ruhen brenda. Mishi është mirë ta skuqni në disa rrotulla, sepse nëse vendosni shumë mish në tigan, nuk do të skuqet mirë dhe nuk do të karamelizohet dhe do të ketë një shije më të keqe. Zgjedhja e mishit është e rëndësishme, ndaj zgjidhni një prerje cilësore. Gjithashtu gulashi nuk mund të zihet shumë dhe që mishi të zbutet mjaftueshëm duhet të paktën 2-3 orë zierje në temperaturë të imët.

Përbërësit e nevojshëm:

  • 1 kg mish viçi
  • 4 qepë
  • 2 lugë çaji të bluar
  • 3 lugë çaji piper i butë
  • 1 lugë çaji piper i bluar
  • ½ lugë gjelle uthull
  • 1 lugë gjelle salcë domate
  • 450 ml ujë
  • vaj
  • kripë

Përgatitja:

Pritini mishin në kubikë dhe më pas skuqeni në një tigan. E nxjerrim dhe i hedhim vaj dhe më pas skuqim qepën e grirë hollë. Kur qepa të zbutet, shtoni purenë e domates, qimnon të bluar dhe përzieni, më pas shtoni piper të butë dhe përzieni përsëri. Më pas hidhni uthull dhe ujë (250 ml) dhe lëreni të gatuhet për rreth 15 minuta, ose derisa të pakësohet lëngu. Shtoni më shumë ujë (200 ml), më pas përzieni mirë përbërësit ose grijini me një blender dore . Kthejeni mishin në tigan dhe mbulojeni. Hidhni kripë dhe ziejini në zjarr të ulët për 2-3 orë të tjera.

LEXO EDHE:

Back to top button