Çfarë ndodh me trupin tonë kur agjërojmë

Çfarë ndodh me trupin tonë kur agjërojmë

Një studim i koordinuar nga Universiteti i Pizës ka treguar se çfarë ndodh në trupin tonë gjatë agjërimit. Ky studim hap një kufi të ri për trajtimin e çrregullimeve neurozhvillimore ose neuropsikiatrike.

Në periudhën e fundit, të flasësh për agjërimin është diçka që në njëfarë kuptimi është shumë në modë. Po shtohen dietat që shfrytëzojnë mungesën e ushqimit për orë të tëra, si agjërimi me ndërprerje, si një mënyrë për të humbur peshë shpejt. Duke supozuar se çdo lloj diete duhet të ndiqet nën mbikëqyrje të rreptë mjekësore, ekziston një studim i koordinuar nga Paola Tognini, studiuese në departamentin e Kërkimeve Përkthimore të Universitetit të Pizës (Njësia e Fiziologjisë) dhe botuar në revistën e Springer-Nature Cellular dhe Molecular Life Sciences, të cilat demonstruan se si mungesa e ushqimit shkakton ndryshime në shprehjen e gjeneve të korteksit cerebral në trupin tonë, duke ndikuar veçanërisht në orën biologjike.

Studiuesit kanë demonstruar se si beta-hidroksibutirati, një trup keton i prodhuar nga trupi ynë gjatë kushteve të agjërimit, ka aftësinë të ndryshojë të dyja kromatinën (një masë indi gjenetik i përbërë nga ADN dhe proteina që kondensohen për të formuar kromozome në të gjithë departamentin qelizor eukariotik, i cili është gjendet brenda bërthamës së qelizave tona, etj) ajo shprehje e gjenit në korteksin cerebral. “Mungesa e ushqimit përfaqëson një stimul stresues për trupin tonë, i cili duhet t’i përgjigjet kërkesave energjetike të një numri të madh indesh”, shpjegon Dr. Tognini.

“Glukoza nuk është më e mjaftueshme dhe trupat tanë fillojnë të prodhojnë trupa ketonë si një burim alternativ energjie. Beta-hidroksibutirati është trupi kryesor keton që arrin në tru gjatë periudhave të agjërimit. Më parë mendohej se truri përdorte vetëm beta-hidroksibutirat, si një substrat për të prodhuar energji, por nuk është kështu. Në bashkëpunim me laboratorët metabolomikë të Dr. Amalia Gastaldelli dhe laboratorët e proteomikës së Dr. Silvia Rocchiccioli nga Cnr-Ifc, ne kemi përdorur teknikat e spektrometrisë së masës me shpejtësi të lartë për të matin përqendrimet e beta-hidroksibutiratit në mëlçi (ku prodhohet kryesisht), në plazmë (ku lirohet) dhe në tru duke zbuluar se qelizat e trurit shfrytëzojnë gjithashtu beta-hidroksibutiratin si një dhurues kimik, duke shkaktuar ndryshime në struktura e proteinave, në veçanti proteinat që gjenden në bërthamën e qelizës dhe që janë në kontakt me ADN-në (të ashtuquajturat tta kromatinë). Si rezultat, ne zbuluam ndryshime dramatike në shprehjen e gjeneve në tru”, shpjegon ajo.

Ndryshimet kryesore ndodhin në lidhje me orën cirkadiane, e cila përfaqëson një sistem për rregullimin e proceseve biologjike në sinkron me alternimin e ditës dhe natës përgjatë 24 orëve. “Eksperimentet tona treguan se jo vetëm nivelet e gjeneve të orës u ndryshuan, por edhe aktiviteti lokomotor pëson ndryshime. Gjithashtu është verifikuar që këto variacione të ritmit cirkadian ruhen edhe pas rifutjes së ushqimit, duke sugjeruar ekzistencën e një gjurme memorie në qarqet që përfshihen në kontrollin e këtyre ritmeve”, shton Sara Cornuti, doktorante në Scuola Normale Superiore dhe autoria e parë e artikullit.

Prandaj, ky studim i ri, duke demonstruar se sa agjërimi është një rregullator i fuqishëm i niveleve të shprehjes së gjeneve në sistemin nervor qendror, hap kufij të rinj për përdorimin e të ushqyerit si strategji alternative ose ndihmëse për trajtimin e çrregullimeve neuro-zhvillimore ose neuropsikiatrike.

LEXO EDHE:

Back to top button