Hamburger apo hot dog: Cili është më i shëndetshëm?

Nëse tashmë keni vendosur të hani ushqim të shpejtë, mund të jeni duke menduar mes një hamburgeri dhe një hot dog.

Sipas studimeve, të dyja janë ushqime me kalori të lartë të mbushura me yndyra të ngopura në krahasim me opsionet e tjera të mishit.

“Është e rëndësishme të kihet parasysh se këto ushqime mund të mos jenë gjithmonë opsioni më i shëndetshëm”, tha dietologia Melissa Wasserman Baker për Fox News.

Megjithatë, është një ushqim që nuk do të shkaktojë dëm serioz nëse konsumohet në raste të rralla. Pra, cili është më i shëndetshëm – një hamburger apo një hot dog?

“Të gjithë hamburgerët nuk janë të njëjtë.” Ato mund të ndryshojnë në përmbajtjen ushqyese, në varësi të përbërësve. Këshilla ime është të zgjidhni mish viçi pa yndyrë ose gjeldeti me një përqindje më të ulët yndyre”, thotë Wasserman Baker.

Shmangni çdo gjë të etiketuar “i kalitur” ose “gati për përdorim”

Zgjedhja e mishit të prodhuar në mënyrë organike është gjithashtu një zgjedhje më e shëndetshme sepse mishi “mund të zvogëlojë përmbajtjen e yndyrës së ngopur dhe natyrën e mundshme inflamatore të hamburgerëve”.

“Burrat e blera në dyqan janë shpesh të pasura me natrium, konservues dhe aditivë të tjerë për të përmirësuar shijen dhe për të zgjatur jetëgjatësinë. “Shmangni çdo gjë të etiketuar “e stazhuar” ose “gati për të ngrënë”, pasi këto padyshim tregojnë nivele më të larta të yndyrës dhe natriumit,” thotë dietologu dhe dietologu Ben Shoof.

Nga ana tjetër, hot dogët janë pothuajse gjithmonë të pasura me natrium dhe yndyra të ngopura, gjë që nuk është e mirë për shëndetin.

“Kur bëni blerje për hot dog, kërkoni ato të etiketuara pa nitrat për të zvogëluar ekspozimin tuaj ndaj aditivëve potencialisht të dëmshëm”, sugjeron Wasserman Baker.

Schuff shtoi se blerja e hot-dog-ve me nivele më të ulëta të natriumit mund të jetë një zgjedhje më e shëndetshme, si dhe opsione të mishit pa yndyrë si gjeldeti ose pula. Gjithashtu, zgjidhni simite me drithëra të plota për hamburger dhe hot dog.

“Të dyja, hamburgerët dhe hot dogët mund të shijohen me moderim. Sidoqoftë, në përgjithësi, përfundimi është se burgerët e bërë me mish pa dhjamë dhe perime janë më të shëndetshëm, sepse ato ofrojnë një ekuilibër më të mirë të proteinave, yndyrave të shëndetshme dhe lëndëve ushqyese thelbësore”, pajtohen Wasserman Baker dhe Schuff.

Ushqimet ultra të përpunuara rrisin rrezikun e presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru

Hamburgerët, të cilët zakonisht bëhen nga mishi i grirë, mund të ofrojnë një sasi të konsiderueshme proteinash, hekuri dhe lëndë ushqyese të tjera thelbësore. E keqja është se ato shpesh kanë më shumë yndyra dhe kalori të ngopura. Hot dog-ët, nga ana tjetër, janë përgjithësisht më të ulët në kalori dhe yndyrë, por gjithashtu mund të jenë më të lartë në natrium dhe përbërës të përpunuar.

Sipas Shkollës së Shëndetit Publik të Universitetit të Harvardit, ushqimet ultra të përpunuara të pasura me natrium, të tilla si hot dogët, fileto dhe proshutë, janë të lidhura me një rrezik më të lartë të presionit të lartë të gjakut, sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

LEXO EDHE:

Back to top button