Higjiena Komunale “pastroi” nga puna 33 shqiptarë! Ata paralajmërojnë padi

Higjiena Komunale “pastroi” nga puna 33 shqiptarë! Ata paralajmërojnë padi

Gazetar: Adnan Qaili

Drejtoresha e posa emëruar Maznena Koseva përjashtoi nga puna 33 punonjës, të gjithë shqiptarë në Ndërmarrjen Publike “Higjiena Komunale” në Shkup. Mos vazhdimi i kontratave të punës, nxiti reagim të punësuarve, të cilët akuzojnë institucionin se “hakmarrja” është bërë për pazare politike dhe jo për parregullsi në punë. Ata thonë se kanë në krye të detyrës dhe kjo mund të vërtetohet përmes evidencave, dorëshkrimit të punëtorëve dhe kamerave të sigurisë, ngaqë qëllimisht nuk u kanë dhënë kartela elektronike për “check-in” në punë.

“Duam të njoftojmë opinionin se gjitha vendet e punës nga largimi ynë do të mbushen me militant partiak sepse ky edhe ishte qëllimi tyre. Sipas Ligjit për sistematizim, ‘Higjiena Komunale’ ka edhe shumë pozita tjera bosh, veç këtyre që kanë mbetur nga largimi ynë, që do të thotë se arsyetimi i drejtoreshës se ishim të parregullt dhe të panevojshëm vetëm se na hap neve rrugën ligjore për të kërkuar të drejtën tonë!”, thuhet në Letrën e hapur të ish të punësuarave në N.P. Higjiena Komunale.

Sipas kësaj letre të hapur, të punësuarit e përjashtuar nga puna, janë duke u përgatitur për padi penale.
Nga ana tjetër, N.P. “Higjiena Komunale” Shkup kumtoi se ka ngrit masë disiplinore ndaj të punësuarës së tyre Ana-Marija Brangjolica, e cila sipas tyre ka shkaktuar incidentin me gazetarët një ditë më parë.

“33 personave të punësuar përmes Agjencisë për punësim të përkohshëm në Ndërmarrjen publike Higjiena Komunale Shkup, të cilët kanë marrë paga me muaj e vite dhe nuk kanë shkuar në punë, pas përfundimit të kontratave të njëjtat nuk u janë vazhduar. Duhet t’i jepet fund shpenzimit të kotë të parave të qytetarëve dhe të punojmë me përkushtim për përmirësimin e shërbimeve dhe përmbushjen e obligimeve ndaj qytetarëve”, thonë nga N.P. “Higjiena Komunale” Shkup.

Kryetarja e Qytetit të Shkupit tha se në çdo institucion ka administratorë që rrinë 8 orë dhe nuk janë produktiv apo nuk shkojnë në punë fare dhe marrin paga. Danella Arsovska i tha gazetarëve se në vend të Ligjit për përfaqësim të drejtë dhe adekuat për punësime të bashkësive tjera etnike, e kanë për bazë metodën e balancuesit. Ajo mohoi ankesat e të punësuarave se nuk u dhanë pajisje e duhura për punë.

“Gjithkund ku ekzistojnë kësi raste devijuese të personave, të cilët nuk paraqiten në vendet e tyre të punës dhe nuk i kryejnë detyrat e tyre të punës, kjo nuk do të thotë vetëm që nuk vijnë e shkojnë në punë. Ka një numër të madh të njerëzve, të cilët vijnë rrinë 8 orë dhe asgjë nuk bëjnë. Ne flasim për ata që nuk i kanë kryer detyrat dhe gjithashtu as që janë paraqitur në punë”, deklaroi Danella Arsovska, Kryetare e Qytetit të Shkupit.

Arsovska nuk deshi të komentojë se sa është përqindja e të punësuarve jo maqedonas në Qytetin e Shkupit. Por, u zotua se do të rishikojë marrëveshjet në gjitha ndërmarrjet dhe drejtoritë që të filtroj kuadrin e panevojshëm dhe jo produktiv. Ajo kërkon që modeli i reformave të nisura nga Higjiena të vazhdojë edhe në të gjitha institucionet shtetërore. /Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button