Hulumtimet kanë treguar se cilat vite të jetës janë më shumë dhe më pak stresuese

Hulumtimet kanë treguar se cilat vite të jetës janë më shumë dhe më pak stresuese

Në procesin e plakjes përballemi me sfida të ndryshme, bukuri, dhurata dhe pengesa, por i tillë është rrugëtimi që quhet jetë. Kur jemi më të rinj, mendojmë se kemi gjithë kohën në botë dhe ndërsa numri i qirinjve në tortën e ditëlindjes rritet, kuptojmë se kemi më pak kohë.

Kjo është arsyeja pse është e rëndësishme të kuptosh vlerën e çdo momenti dhe të jesh mirënjohës për të. Një studim raportoi se ne jemi më pak të prirur ndaj stresit ndërsa plakemi, domethënë kemi një reagim më të mirë ndaj nxitësve të stresit. Studimi i Universitetit të Pensilvanisë ndoqi njerëz të moshës 25 deri në 74 vjeç gjatë një periudhe 20-vjeçare. Është zbuluar se stresi është dukshëm më i përhapur tek 25-vjeçarët sesa tek 70-vjeçarët.

“Ka diçka në lidhje me plakjen që çon në më pak stresorë,” tha David Almeida, Ph.D., autor i studimit dhe profesor i studimeve zhvillimore dhe njerëzore. “Mund të jenë llojet e roleve shoqërore që ne plotësojmë ndërsa rritemi.” Si të rinj, ne mund të bëjmë më shumë mashtrime, duke përfshirë punët, familjet dhe shtëpitë, të cilat të gjitha mund të shtojnë stresin e përditshëm. Por ndërsa plakemi, rolet dhe motivimet tona sociale ndryshojnë. “Njerëzit e moshuar flasin për dëshirën për të shfrytëzuar sa më shumë dhe për të shijuar kohën që kanë.”

Është zbuluar se gjatë plakjes ne reagojmë më mirë ndaj nxitësve të stresit. Sipas hulumtimeve, një rënie e stresit vërehet në mesin e viteve ’50, pastaj zvogëlohet gradualisht në vitet ’60 dhe dukshëm në vitet ’70. Ky hulumtim na sjell një tjetër gjë pozitive që sjell plakja. Procesi i plakjes përgjithësisht shihet përmes “gozeve të negativitetit”, por nëse vëmë re anët pozitive të këtij segmenti të jetës, do të kënaqemi çdo vit, do të jemi më të lumtur dhe madje do të jemi në gjendje t’jua zgjasim jetën.

Shkencëtarët kanë zbuluar se qëndrimet pozitive për plakjen rrisin cilësinë e gjumit dhe nivelet e aktivitetit fizik, përmirësojnë jetën shoqërore dhe ndihmojnë në krijimin e një sensi qëllimi. Pra, nëse plakja është diçka që ju e konsideroni të keqe, merrni parasysh hulumtimin e sapo zbuluar. Ka shumë për të pritur, veçanërisht duke pasur parasysh që më në fund do të keni më shumë kohë për veten, pushimin dhe nevojat tuaja.

Ju ndoshta e dini tashmë se vetë stresi mund të ndikojë në shëndetin tuaj të përgjithshëm, prandaj sigurohuni që ta menaxhoni me mençuri ndërsa prisni që qirinjtë në tortën tuaj të ditëlindjes të ngrihen.

LEXO EDHE:

Back to top button