Hulumtimi i ri ka dhënë prova më befasuese: A është Viagra ilaçi i ri që mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjes së Alzheimerit?

Një studim i ri ofron më shumë prova se sildenafil (Viagra), e përdorur për të trajtuar disfunksionin erektil (ED), mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjes së Alzheimerit (AD)

Një analizë e madhe e të dhënave të pacientëve nga dy baza të të dhënave zbuloi se prevalenca e sëmundjes Alzheimer u reduktua me 30-54 për qind te pacientët që merrnin sildenafil (Viagra), krahasuar me ata që nuk merrnin, raporton Medscape .

Ky vëzhgim mbështetet më tej nga studimet mekanike që tregojnë një nivel të reduktuar të proteinave neurotoksike në qelizat e trurit të ekspozuara ndaj këtij ilaçi, i cili, në parim, zgjeron enët e gjakut (frenuesi i fosfodiesterazës tip 5).

“Gjetjet tona i japin peshë shtesë ripërdorimit të këtij ilaçi ekzistues të miratuar nga FDA si një trajtim i ri për sëmundjen e Alzheimerit, e cila ka nevojë urgjente për terapi të reja.” Ne përdorëm inteligjencën artificiale për të integruar të dhëna në fusha të shumta, të cilat të gjitha treguan potencialin e sildenafil kundër kësaj sëmundjeje shkatërruese neurologjike, “tha Dr.

Studimi u publikua në internet më 1 mars 2024, në Journal of Alzheimer’s Disease .

Duke përdorur të dhënat e pacientëve nga baza e të dhënave MarketScan Medicare Supplement (2012-2017) dhe bazën e të dhënave Clinformatics (2007-2020), studiuesit kryen analiza të rezultateve pas përshtatjes për gjininë, moshën, racën dhe sëmundjet shoqëruese.

 

 

 

Ata kërkuan për të gjithë individët që kishin nevojë për sildenafil ose katër ilaçe anësore – bumetanide, furosemide, spironolactone dhe nifedipinë. Rezultatet treguan se përdorimi i sildenafilit u shoqërua me një gjasë të reduktuar të sëmundjes së Alzheimerit në krahasim me barnat e kontrollit.

Për shembull, përdorimi i sildenafilit u shoqërua me një incidencë të reduktuar 54 për qind të sëmundjes së Alzheimerit në MarketScan dhe një reduktim prej 30 për qind të numrit të përgjithshëm të pacientëve me Alzheimer në Clinformatics.

Gjetjet mbështesin një studim të botuar në fillim të këtij viti që zbuloi një efekt të mundshëm mbrojtës të trajtimit me sildenafil në rrezikun e sëmundjes Alzheimer.

 

 

 

Megjithatë, ky hulumtim dhe studimi aktual kundërshtojnë një tjetër punim të botuar në revistën Brain Communications në fund të vitit 2022, i cili nuk gjeti një lidhje të tillë midis ilaçeve për mosfunksionimin erektil dhe një rreziku të reduktuar të sëmundjes Alzheimer.

LEXO EDHE:

Back to top button