HULUMTIMI: Mënyra se si përdoret një kompjuter zbulon shkallën e stresit në punë

HULUMTIMI: Mënyra se si përdoret një kompjuter zbulon shkallën e stresit në punë

Mënyra se si njerëzit shkruajnë në tastierë dhe përdorin miun e kompjuterit mund të jetë një tregues më i mirë i stresit sesa matjet e rrahjeve të zemrës, thonë studiuesit zviceranë. Siç thonë ata, modeli i tyre mund të ndihmojë në parandalimin e stresit kronik.

Studiuesit nga Instituti Zviceran i Teknologjisë i Cyrihut (SITZ) vëzhguan 90 pjesëmarrës në një laborator që kryenin detyra të zyrës në botën reale, të tilla si planifikimi i takimeve ose regjistrimi dhe analizimi i të dhënave. Shkencëtarët monitoruan përdorimin dhe shtypjen e miut të subjekteve, si dhe rrahjet e tyre të zemrës dhe i pyetën rregullisht se sa të stresuar ishin.

“Ajo thotë më shumë për nivelin tonë të stresit sesa rrahjet e zemrës në mjedisin e punës”, vuri në dukje matematikanja dhe një nga autoret e punimit shkencor, Mara Nazhlin.

Disa pjesëmarrës u lejuan të punonin pa ndërprerje, por gjysma e grupit ndërpriteshin vazhdimisht nga mesazhet e bisedës ose telefonatat në takime. Studiuesit kanë zbuluar se njerëzit e stresuar shtypin dhe lëvizin miun ndryshe nga ata që janë të relaksuar.

– Domethënë, njerëzit nën stres e lëvizin miun më shpesh dhe më pak saktë, thotë Nazhlin.

Është zbuluar gjithashtu se njerëzit që ndihen të stresuar në zyrë bëjnë më shumë gabime shtypi dhe priren të shkruajnë befas dhe shpejt, me pauza shumë të shkurtra. Nga ana tjetër, njerëzit e relaksuar bëjnë më pak, por më të gjata pushime kur shkruajnë dhe punojnë në kompjuterët e tyre.

Marrëdhënia ndërmjet stresit dhe përdorimit të tastierës dhe mausit mund të shpjegohet me të ashtuquajturat. teoria e aftësisë neuromotore.

– Nivelet e rritura të stresit ndikojnë negativisht në aftësinë e trurit tonë për të përpunuar të dhënat. Ajo gjithashtu ndikon në aftësitë tona motorike, shpjegoi psikologia Jasmine Kerr.

Gjithashtu theksohet se çdo i treti punonjës në Zvicër vuan nga stresi në punë.

“Të prekurit shpesh nuk e kuptojnë se burimet e tyre fizike dhe mendore po pakësohen derisa të jetë tepër vonë”, thuhet në artikull.

Shkencëtarët besojnë se punëtorët duhet të ndihmohen për të identifikuar shpejt stresin, ndër të tjera, duke krijuar mjete për të monitoruar punën e tyre.

LEXO EDHE:

Back to top button