Ilaç natyral: Çfarë ndodh nëse hani 3 kumbulla të thata çdo mëngjes?

Kumbullat e thata, përveçse janë jashtëzakonisht të shijshme, janë të shkëlqyera edhe si ilaç natyral, që do të thotë se janë një ushqim jashtëzakonisht i vlefshëm dhe cilësor. Kumbullat e thata janë, pa dyshim, frutat më të mira të thata. Ndryshe nga të freskëta, kumbullat e thata mund të ruhen për rreth 6 muaj. Kur ruhen në frigorifer, në një enë të mbyllur, ato qëndrojnë të ngrënshme deri në një vit.

Kumbullat e thata përmbajnë sorbitol dhe fibra të koncentruar, gjë që u jep atyre një efekt laksativ më të madh se kumbullat e freskëta. Si kumbullat e freskëta ashtu edhe ato të thata janë një thesar i vërtetë i kaliumit, fibrave, vitaminës K dhe mund të gjenden gjithashtu gjurmë të magnezit dhe hekurit.

Në çdo formë, kumbulla është tepër e pasur me fitonutrientë unikë, acid neoklorogjenik dhe klorogjenik. Këto substanca klasifikohen si fenole dhe roli i tyre si antioksidantë është konfirmuar në disa studime shkencore. Me rëndësi të jashtëzakonshme është aftësia e kumbullave të freskëta dhe të thata për të përdorur më mirë hekurin në organizëm, i cili lidhet me vitaminën C në frutat e atij fruti.

Ngrënia e 4-5 kumbulla të thata ju jep rreth 280 mg kalium, ose rreth 12% të marrjes së rekomanduar ditore.

Këtu janë disa përfitime të mundshme shëndetësore të ngrënies së kumbullave të thata:

Kumbullat e thata si ilaç

Një nga ilaçet më të vjetra kineze është bërë nga kumbullat e thata (të tymosur) dhe quhet ubai. Ky ilaç lehtëson simptomat e të përzierave, temperaturës dhe kollës. Në krye të listës së 24 llojeve të frutave me fuqi antioksiduese është kumbulla e freskët (prunus domestica), ndërsa kumbullat e thata janë shumë përpara fiqve të thatë, hurmave, rrushit, kajsisë, me dyfishin e fuqisë antioksiduese.

Kumbullat e thata janë një burim i mirë i fibrave të patretshme dhe të tretshme. Fibrat e patretshme ndihmojnë në mirëmbajtjen e jashtëqitjes së rregullt, ndërsa fibrat e tretshme ndihmojnë tretjen e moderuar dhe përthithjen e lëndëve ushqyese nga ushqimi. Ato përmbajnë gjithashtu sorbitol dhe acid klorogjenik, të cilët mund të rrisin frekuencën e jashtëqitjes.

Vetitë antioksidante dhe anti-inflamatore të kumbullave mund të parandalojnë humbjen e kockave dhe të ndihmojnë në ruajtjen e densitetit dhe formimit të shëndetshëm të kockave, sipas studimeve klinike. Sasitë më të larta të vitaminës K në kumbulla gjithashtu ndihmojnë në përmirësimin e shëndetit të kockave.

Vetëm 3-4 kumbulla të thata në ditë mund të ndihmojnë në neutralizimin e qelizave të radikalëve të lirë të dëmshëm që ndikojnë (negativisht) në kujtesë.

Pse duhet të hani kumbulla të thata çdo ditë?

Hulumtimet kanë treguar se flavonoidet e pranishme në kumbulla janë efektive në mbrojtjen kundër dëmtimit kognitiv të lidhur me moshën. Konsumimi i rregullt i kumbullave gjithashtu ndihmon në parandalimin e çrregullimeve neurodegjenerative të lidhura me moshën si Alzheimer dhe sëmundja e Parkinsonit.

Kumbullat e thata mund të ndihmojnë në uljen e niveleve të glukozës në gjak dhe kolesterolit LDL (kolesteroli i keq) duke mbrojtur qelizat tuaja nga dëmtimi që mund të çojë në sëmundje.

Kur të hamë kumbulla?

Ngrënia e kumbullave të thata në mëngjes është një mënyrë e shkëlqyer për të korrur përfitimet e antioksidantëve për të filluar ditën tuaj. Kjo mund të ndihmojë me lëvizjet e rregullta të zorrëve dhe parandalimin e kapsllëkut. Plus, rritja natyrale e energjisë nga kumbullat e thata mund t’ju ndihmojë të keni një mëngjes më produktiv dhe energjik. Mbrëmja mund të mos jetë koha më e mirë për të lehtësuar kapsllëkun. Efekti laksativ i kumbullave të thata mund të zhduket brenda disa orësh dhe konsumimi i tyre para gjumit mund të shkaktojë shqetësim dhe gjumë të shqetësuar. Prandaj, është mirë që kumbullat të hahen më herët gjatë ditës dhe të lënë kohë të mjaftueshme për efektin laksativ para gjumit.

LEXO EDHE:

Back to top button