Inflacioni në Eurozonë shënon një tjetër rekord në muajin gusht

Inflacioni në Eurozonë shënon një tjetër rekord në muajin gusht

Inflacioni i Eurozonës u rrit në një tjetër rekord të lartë gjatë muajit gusht, duke mposhtur pritshmëritë dhe duke forcuar rastin për rritje të mëtejshme të mëdha të normave të Bankës Qendrore Evropiane.

Rritja e çmimeve të konsumit u rrit në 9.1 për qind nga 8.9 për qind që ishte një muaj më parë, duke qëndruar shumë larg objektivit të BQE-së prej 2 për qind.

Rritja e çmimeve të energjisë edhe para fillimit të sezonit të ngrohjes dhe anulimi i disa subvencioneve gjermane pothuajse sigurojnë që inflacioni të vazhdojë të rritet dhe të kalojë 10 për qind përpara një piku rreth fundit të vitit. Por më e rëndësishmja, rritja bazë e çmimeve e vëzhguar nga afër, e cila filtron çmimet e paqëndrueshme të ushqimit dhe energjisë, vazhdoi të rritet, duke sugjeruar se rritja e shpejtë e çmimeve po përhapet në të gjithë ekonominë.

Inflacioni pa përfshirë çmimet e ushqimeve dhe karburanteve u rrit në 5.5 për qind, ndërsa një masë edhe më e ngushtë, e cila përjashton gjithashtu alkoolin dhe duhanin u rrit në 4.3 për qind.

Tregjet janë gjithashtu të ndara me bastet që tani priren drejt 75 pikëve bazë, por ende e konsiderojnë atë një pyetje të hapur. Megjithatë, pavarësisht nga vendimi i shtatorit, drejtimi i udhëtimit për tarifat e politikës duket kristal i qartë.

Me inflacionin shumë të lartë për një kohë të gjatë, ai tani është në rrezik të rrënjosjes, kështu që normat e interesit do të vazhdojnë të rriten, ndoshta në të tre mbledhjet e mbetura të BQE-së këtë vit. Normat duhet të godasin të ashtuquajturin nivel neutral, i cili as stimulon dhe as ngadalëson ekonominë në fund të vitit dhe pyetja e vetme është nëse BQE do të shkojë përtej këtij niveli.

LEXO EDHE:

Back to top button