Internet 4.5 milionë herë më i shpejtë? Universiteti Aston e bën të mundur

Internet 4.5 milionë herë më i shpejtë? Universiteti Aston e bën të mundur

Studiuesit nga Universiteti Aston kanë arritur shpejtësi të transferimit të të dhënave në internet që janë 4.5 milionë herë më të shpejta se mesatarja e brezit të gjerë në shtëpi. Është më i shpejti i regjistruar ndonjëherë dhe është arritur duke përdorur breza specifikë me gjatësi vale të reja që nuk janë përdorur më parë në sistemet e fibrave optike.

Si pjesë e bashkëpunimit ndërkombëtar, ekipi transmetoi të dhëna me një shpejtësi prej 301 terabit për sekondë, ose 301,000,000 megabit për sekondë, duke përdorur një fibër optike standarde të vetme. Për perspektivë, raporti i performancës së brezit të gjerë në shtëpi të Ofcom në Mbretërinë e Bashkuar, i botuar në shtator 2023, thotë se shpejtësia mesatare e brezit të gjerë është vetëm 69.4 megabit për sekondë.

Transferimi i suksesshëm i të dhënave ishte rezultat i përpjekjeve të përbashkëta të profesorit Vladek Forysiak i Institutit të Teknologjive Fotonike të Aston dhe Dr Ian Phillips. Ata punuan së bashku me studiues nga Instituti Kombëtar i Teknologjisë së Informacionit dhe Komunikimit në Japoni dhe Nokia Bell Labs në Shtetet e Bashkuara.

Ndërsa kërkesa për më shumë të dhëna rritet, kjo teknologji e zhvilluar rishtazi pritet të ndihmojë në vazhdimin e kërkesës në të ardhmen. Shkencëtarët përdorën fibra optike, fije të vogla tuba qelqi që transmetojnë informacion duke përdorur dritën, një medium që kabllot e zakonshme të bakrit nuk mund të përputhen me shpejtësinë.

Ekipi e arriti këtë arritje duke hapur breza të rinj të gjatësisë valore që nuk përdoren ende në sistemet normale të internetit me fibra optike. Brezat e ndryshme të gjatësisë valore janë ekuivalente me ngjyra të ndryshme të dritës që transmetohen përmes fibrës optike. Ata e arritën këtë duke zhvilluar pajisje të reja të quajtura amplifikues optikë dhe barazues optik të fitimit.

Dr Phillips udhëhoqi zhvillimin e pajisjes së menaxhimit, ose procesorit optik, në Universitetin Aston.

– Gjatë viteve të fundit, Universiteti Aston ka zhvilluar përforcues optikë që funksionojnë në brezin E, i cili është ngjitur me brezin C në spektrin elektromagnetik, por është rreth tre herë më i gjerë – thotë Phillips.

Profesor Forysiak shton: “Duke rritur kapacitetin e transmetimit në rrjetin bazë, eksperimenti ynë mund të çojë në përmirësimin e dukshëm të lidhjeve për përdoruesit fundorë. Kjo arritje revolucionare thekson rolin kyç të avancimit të teknologjisë së fibrave optike në revolucionarizimin e rrjeteve të komunikimit për transmetim më të shpejtë dhe më të besueshëm të të dhënave.

Kjo arritje jo vetëm që përfaqëson një hap të rëndësishëm përpara në teknologjinë e transmetimit të të dhënave, por gjithashtu vendos një standard të ri për kërkimet e ardhshme në këtë fushë.

Transmetimi i suksesshëm i të dhënave me shpejtësi kaq të larta nga ekipi i Universitetit Aston është dëshmi e potencialit të teknologjisë së fibrave optike.

LEXO EDHE:

Back to top button