Interneti e bën aventurën më tërheqëse sesa një marrëdhënie të qëndrueshme

Interneti e bën aventurën më tërheqëse sesa një marrëdhënie të qëndrueshme

Në epokën e internetit dhe rrjeteve sociale, është shfaqur një fenomen i ri, i cili sipas ekspertëve po e bën më të vështirë për njerëzit gjetjen e “personit të duhur”, raporton Mail Online.

Prova e re po prezantohet në konferencën vjetore të Shoqatës për Biologjinë Eksperimentale në Pragë, Republika Çeke, këtë javë. Hulumtimi zbulon se të rinjtë vuajnë nga të ashtuquajturat “konfuzion i mediave sociale” i shkaktuar nga faqet dhe aplikacionet e takimeve. Gjegjësisht, këto faqe interneti rrisin tundimin dhe dëshirën për një partner të ri, gjë që i bën njerëzit më pak gjasa të qëndrojnë në një marrëdhënie për një kohë të gjatë, thonë studiuesit.

Përveç kësaj, përdoruesit e internetit janë më të lidhur me njerëz më tërheqës ose më të pasur se kurrë më parë, gjë që shtrembëron pritshmëritë e tyre për një partner të mundshëm.

Supozimet thonë se njerëzit midis moshës 18 dhe 30 vjeç tashmë vlerësojnë “kënaqësinë” më shumë sesa stabilitetin afatgjatë. Zgjedhja e një personi për një partner është një proces kompleks psikologjik që ndikohet efektivisht nga shumë faktorë socialë, duke përfshirë pamjen, karakterin dhe statusin financiar – thotë Chayan Munshi, drejtuesi i hulumtimit.

Vlerësohet se sot, p.sh. 60 milionë njerëz në SHBA përdorin platforma takimesh dhe 117 milionë njerëz janë “single”.

Në anketë, pjesëmarrësit pyeten: “A ndiheni konfuz kur zgjidhni një partner të jetës?”, “Cilat janë kriteret tuaja për të zgjedhur një partner të jetës?”, “A jeni ende duke kërkuar për partnerë të tjerë edhe kur jeni tashmë në një stallë marrëdhënie?” dhe “A doni të kaloni në një ‘mundësi më të mirë’ kur zgjidhni një partner jete?”

Prandaj, femrat ndihen më konfuze kur kërkojnë një partner sesa meshkujt.

Në përgjithësi, pasiguria e njerëzve se me kë të dalin në të vërtetë pengon aftësinë e tyre për të zgjedhur partnerin “e duhur”. Ata që janë tashmë në një lidhje shpesh shkarkojnë një aplikacion takimesh vetëm për të parë “mundësi” të tjera.

– Nxit impulsivitetin në kurriz të krijimit të një marrëdhënieje të qëndrueshme, thotë Munshi.

Për më tepër, rritja e aksesit në përmbajtje tërheqëse ose stimuluese seksuale shtrembëron atë që njerëzit presin nga një partner i mundshëm – duke përfshirë pamjen, personalitetin, statusin financiar, etj. domethënë, me avancimin e inteligjencës artificiale dhe filtrave, njerëzit po i ndryshojnë fotot e tyre për t’u dukur më mirë dhe më bukur – me lëkurë më të lëmuar, flokë të shndritshëm, një fytyrë të zbukuruar dhe cilësi të tjera tërheqëse, por joreale.

“Kjo krijon një pamje të shtrembëruar të realitetit tek të rinjtë, gjë që çon në konfuzion rreth zgjedhjes së partnerëve të mundshëm të jetës”, thotë Munshi.

Megjithatë, autorët e studimit e bëjnë të qartë se nevojiten kërkime të mëtejshme për të kuptuar më mirë se si qëndrimet sociale nxisin presionin tek të rinjtë në botën e takimeve në internet. Rezultatet tregojnë se “indeksi i kënaqësisë” ose “adrenaline nxitimi” i marrëdhënieve është bërë më i rëndësishëm se marrëdhënia e qëndrueshme afatgjatë, e cila mund të ndikojë në shëndetin mendor të të rinjve, thanë studiuesit.

LEXO EDHE:

Back to top button