Ivanov dëshmoi për “27 Prillin”, mohoi pretendimet për gjendje lufte

Ish presidenti Gjorgje Ivanov nuk e ka ditur se po përgatitet hyrje e dhunshme në Parlament më 27 Prill. Asnjë shërbim sigurie nuk e ka informuar kabinetin e tij se përgatitet skenar i tillë, tha sot Ivanov si dëshmitar në rastin kundër personave të akuzuar për organizimin e hyrjes së dhunshme që ndodhi në vitin 2017. Ai aspak nuk ka planifikuar të shpallë gjendje lufte sepse vendi nuk ishte nën kërcënim ushtarak. Informatat se presidenti natën e 27 prillit ka menduar të shpallë gjendje lufte i konsideron si të pasakta dhe si pjesë të luftës psikologjike.

- Advertisment -

Kushtetuta përcakton kur shpallet gjendje lufte në vend. Pra, duhet të ketë kërcënim të drejtpërdrejtë ushtarak për sulm ndaj Republikës, ky është kushti i parë. E dyta, duhet të sulmohet Republika dhe duhet t’i shpallet luftë Republikës. Pra, asnjë nga ato kushte të parashikuara nga Kushtetuta nuk janë përmbushur. Kushtetuta përcakton që vendimi për shpalljen e gjendjes së luftës është në kompetencën e Kuvendit me shumicën e dy të tretave -tha Gjorgje Ivanov, ish President i Maqedonisë.

Ivanov tha se ai kurrë nuk ka fshehur që i mbështet protestat e shoqatës “Për Maqedoni të Përbashkët” të filluara pas nënshkrimit të Platformës së Tiranës.

Unë i kam mbështetur dhe do të vazhdoj t’i mbështes “Për një Maqedoni të Përbashkët – deklaroi Gjorgje Ivanov, Ish President i Maqedonisë.

Përveç Ivanovit, sot dëshmoi edhe ish Zëvendësministrja e drejtësisë Biljana Brishkovska. Ajo tha se ka qenë në selinë e VMRO – DPMNE-së më 27 prill, së bashku me të gjithë funksionarët e asaj kohe. Por tha se nuk i dha urdhër, tani të akuzuarit Trajko Veljanoski që të hapen dyert e Kuvendit nga brenda që turma të futet brenda Kuvendit. Këtë e pohonte tashmë i dënuari Aleksandër Vasilevski – Ninxha. Përveç Veljanoskit, si organizatorë të hyrjes së dhunshme akuzohen edhe Mile Janakieski, Spiro Ristovski dhe ish-drejtori i DSK-së-së, Vlladimir Atansovski. Gjyqi vazhdon më 16 shkurt.

Bojan Stojanovski

LEXO EDHE:

Back to top button