Jambalaya – një specialitet amerikan i orizit, pulës dhe sallamit
Jambalaya - një specialitet amerikan i orizit, pulës dhe sallamit

Përgatitet në një tigan dhe është vërtet i shijshëm. Ja një ide ndryshe për drekën, pa përbërës të pazakontë.
Jambalaya është një pjatë amerikane që e ka origjinën në Luizianën e Jugut të shekullit të 18-të, e ndikuar nga kuzhina franceze, spanjolle dhe afrikane. Kjo pjatë ka dy versione, njëri prej të cilëve është i përgatitur me karkaleca deti dhe ngjan shumë me paella-n, por duke qenë se klima jonë preferon mishin sesa ushqimet e detit, ju sjellim versionin jambalaya me pulë dhe sallam. Zihet në një tigan dhe përveç mishit përmban perime dhe oriz.
Nëse jeni adhurues i ushqimeve të detit, mund ta bëni lehtësisht edhe atë version. Thjesht vendosni karkaleca të pastruar në vend të pulës.
Përbërësit e nevojshëm:
- 1 lugë erëza cajun
- 280 g salsiçe
- 450 g mish të bardhë
- 1 qepë
- 1 piper jeshil
- 2 kërcell selino
- 3 thelpinj hudhre
- 1 kanaçe pelate e grirë
- ½ lugë çaji piper i bluar
- ½ lugë çaji piper
- 1 lugë çaji kripë
- ½ lugë salcë piper djegës
- 2 lugë çaji salcë Worcestershire
- 300 g oriz
- 2,5 gota lëng pule
Përgatitja:
Salsiçet i presim në formë rrumbullake, kurse mishin në kubikë. I rregullojmë me erëza cajun. Ngrohni pak vaj në një tigan, më pas skuqini salsiçet deri në kafe të artë. I nxjerrim nga tigani, i hedhim edhe pak vaj dhe e skuqim mishin. Hiqeni mishin e përfunduar nga tigani, më pas skuqni në të qepën e grirë, piperin, selinon dhe hudhrat e grira derisa të zbuten. Më pas hidhni lëvozhgën, kripën, piperin dhe spërkatni me piper të bluar. Hidhni salcën e nxehtë si dhe salcën Worcestershire. Nëse dëshironi, mund të shtoni edhe ndonjë erëz tjetër, si majdanoz të thatë, rigon… I trazoni, më pas pas një minute ktheni mishin dhe salsiçet. Gatuani për 10 minuta të tjera, duke e përzier herë pas here. Më pas shtoni orizin e larë dhe lëngun e mishit, ulni temperaturën dhe ziejini për 20-25 minuta të tjera.
Disa nga përbërësit në video janë të ndryshëm nga sa më sipër (erëzat), por do t’ju japë një pasqyrë se si përgatitet: