Kalendari historik

Kalendari historik i datës 5 gusht

Në këtë ditë:

Në vitin 910 – Ushtria e fundit e madhe vikinge që sulmoi Anglinë u mund në Betejën e Tettenhall nga forcat aleate të Mercia dhe Wessex, të udhëhequra nga Mbreti Eduard dhe Earl Aethelred

Në vitin 1100 – Henri I u kurorëzua mbret i Anglisë.

Në vitin1305 – William Wallace, i cili udhëhoqi rezistencën skoceze në Angli, kapet nga anglezët pranë Glasgout dhe transportohet në Londër për gjyq dhe ekzekutim.

Në vitin 1716 – Beteja e Petrovaradinit [Peterwardein]: Habsburgët nën Eugene të Savojës mposhtin turqit në një fitore vendimtare.

Në vitin 1864 – Beteja e Gjirit Mobile, e fituar nga Ushtria e Unionit e udhëhequr nga Admirali David Farragut me thirrjen “Dallmuar silurët, me shpejtësi të plotë përpara!” (Lufta Civile e SHBA).

Në vitin 1930 – Lindi astronauti amerikan Neil Armstrong, njeriu i parë që shkeli në Hënë.

Në vitin 1962  – Vdiq Marilyn Monroe.

Në vitin 2010 – Tridhjetë e tre punëtorë u bllokuan pasi një minierë në shkretëtirën Atacama të Kilit u shemb dhe shpëtimi zgjati 69 ditë, duke tërhequr vëmendjen ndërkombëtare.

LEXO EDHE:

Back to top button