Një fakt shumë i rëndësishëm për brokolin

Një fakt shumë i rëndësishëm për brokolin

Shumë bimë mund të kultivohen nga të egra si (kërpudhat, shpargujt dhe qepët ndër shumë të tjera), por brokoli nuk është një prej tyre.

Brokoli është një “zbulim njerëzor”. Ajo u kultivua nga bima e lakrës së egër, Brassica oleracea. Me origjinë nga Mesdheu lindor dhe Azinë e Vogël, brokoli me mbirje u kultivua në Itali në kohët e lashta romake dhe u prezantua në Angli dhe Amerikë në vitet 1700.

Ajo u kultivua për të pasur një shije dhe aromë specifike që ishte më e këndshme për njerëzit.

Ja se si funksionoi. Lakra e egër ka sytha të vegjël lulesh.

Në një mjedis të kontrolluar, ajo mund të detyrohet të riprodhohet shumë herë. Kur rritet një pasardhës i bimës me sytha më të mëdhenj e më të shijshëm, kopshtarët i hodhën bimët më pak të shijshme dhe filluan të riprodhoheshin nga ato.

Lulelakra u zhvillua nga një prej qindra varieteteve të brokolit.

Në natyrë nuk mund të gjeni një brokoli e cili ka mbier vet.

LEXO EDHE:

Back to top button