Kalendari historik i datës 17 shtator

Kalendari historik i datës 17 shtator

Në këtë ditë:

Në vitin 642 -Forcat arabe nën Amr ibn al-As pushtojnë Aleksandrinë.

Në vitin 1683 – Shkencëtari holandez Antonie van Leeuwenhoek është i pari që raportoi ekzistencën e bakterieve.

Në vitin 1787 – Kushtetuta e SHBA nënshkruhet nga delegatët në Konventën e Filadelfias.

Në vitin 1862 – Beteja e Antietam [Beteja e Sharpsburgut], dita më e përgjakshme në Luftën Civile Amerikane: 22,000 të vdekur, të plagosur ose të humbur në betejën e parë në tokën e Bashkimit.

Në vitin 1916-  Asi fluturues i Luftës së Parë Botërore Baroni i Kuq gjerman fiton betejën e tij të parë ajrore pranë Cambrai, Francë.

Në vitin 1926 – Artistja meksikane Frida Kahlo u lëndua rëndë në një aksident me autobus dhe gjatë shërimit të saj filloi të pikturonte dhe së shpejti braktisi planet e saj për një karrierë në mjekësi.

Në vitin 1940 – Adolf Hitleri shtyn për një kohë të pacaktuar Operacionin Sealion, pushtimin e planifikuar gjerman të Britanisë së Madhe.

Në vitin 1978 – Anwar Sadat, Menachem Begin dhe Jimmy Carter nënshkruajnë Marrëveshjet e Camp David, kornizat për paqen në Lindjen e Mesme dhe midis Egjiptit dhe Izraelit.

Në vitin 1991 – Koreja e Veriut dhe Koreja e Jugut u pranuan në Kombet e Bashkuara.

LEXO EDHE:

Back to top button