Kalendari historik i datës 9 shtator

Kalendari historik i datës 9 shtator

Në këtë ditë:

Në vitin 1000 – Beteja e Svolderit, Deti Baltik: Mbreti Olaf në bordin e Gjarprit të gjatë u mund në një nga betejat më të mëdha detare të epokës së vikingëve. Ai kërcen për vdekje në det.

Në vitin 1776 – Kongresi e riemëron zyrtarisht vendin si Shtetet e Bashkuara të Amerikës (nga Kolonitë e Bashkuara).

Në vitin 1817 – Alexander Twilight, ndoshta i pari afrikano-amerikan që u diplomua nga një kolegj amerikan, merr diplomën BA në Kolegjin Middlebury.

Në vitin 1914 – Krijohet njësia e parë plotësisht e mekanizuar në Ushtrinë Britanike – Brigada Kanadeze e Mitralozave të Automjeteve (Lufta e Parë Botërore).

Në vitin 1976 – Vdiq revolucionari marksist Mao Ce Dun.

Në vitin 1993 – Izraeli dhe Organizata për Çlirimin e Palestinës shkëmbejnë letra njohjeje reciproke.

Në vitin 2015 – Mbretëresha Elizabeth II bëhet monarkja më jetëgjatë e Britanisë së Madhe me 63 vjet e shtatë muaj, duke mposhtur rekordin e mëparshëm të vendosur nga stërgjyshja e saj, Mbretëresha Victoria./Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button