Jugkoreanët pretendojnë se kanë bateri që mund të karikohet në pak sekonda

Jugkoreanët pretendojnë se kanë bateri që mund të karikohet në pak sekonda

Prej kohësh është folur se bateritë e natriumit kanë përparësi të mëdha në krahasim me bateritë me litium-jon më të përdorura aktualisht.

Jo vetëm që konsiderohen dukshëm më me kosto efektive, por gjithashtu janë më të qëndrueshme sepse mund të prodhohen pothuajse tërësisht pa metale të rrallë.

Përveç kësaj, janë më pak të prirura ndaj paqëndrueshmërisë termike dhe mund të kenë një jetëgjatësi më të gjatë, duke përmirësuar performancën dhe besueshmërinë e veturave elektrike.

Një bateri e zhvilluar nga shkencëtarët në Institutin e Avancuar të Shkencës dhe Teknologjisë në Korenë e Jugut (KAIST) mund të përshpejtojë edhe një herë kalimin në lëvizshmëri elektrike.

Siç përshkruajnë në revistën Energy Storage Materials, ata mund të ngarkojnë dhe shkarkojnë plotësisht ruajtjen e energjisë në vetëm disa sekonda – shumë më shpejt se procesi normal i mbushjes së një veture me lëndë djegëse fosile.

Kjo mundësohet nga materialet që zakonisht përdoren për të ashtuquajturat superkondensatorë. Këto janë pajisje të ruajtjes së energjisë me densitet jashtëzakonisht të lartë të energjisë – që njihen gjithashtu për shpejtësinë e tyre të madhe të karikimit, por ato mund të ruajnë vetëm një sasi shumë të vogël energjie.

Studiuesit tani kanë zhvilluar një lloj hibridi bateri-superkondensator për të qenë në gjendje të përfitojnë nga të dyja teknologjitë: të arrijnë vlera rekord për energjinë dhe densitetin e fuqisë.

Përveç shpejtësisë së madhe të karikimit, bateria e zhvilluar në laborator kishte gjithashtu një rreze më të gjatë se pajisjet e mëparshme të ruajtjes. Dendësia e lartë e fuqisë do të thotë që motorë elektrikë edhe më të fuqishëm që mund të punojnë me të.

Tani pyetja kryesore është se sa shpejt mund të përdoret bateria në praktikë. Bateritë e para të natriumit tashmë janë duke u instaluar në automjetet elektrike në Kinë, por tani për tani ato duhet të mjaftohen me një distancë të ulët prej rreth 250 kilometrash.

Në çdo rast, bateria e zhvilluar rishtazi duhet ta tejkalojë shumë këtë, pasi ka një kapacitet ruajtjeje dukshëm më të lartë prej 247 vat orë sesa modeli i gatshëm për treg (150 vat orë).

LEXO EDHE:

Back to top button