Kalendari historik i datës 9 tetor

Kalendari historik i datës 9 tetor

Në këtë ditë:

Në vitin 768 – Karli i Madh dhe vëllai i tij Karloman I kurorëzohen mbretër të Frankëve.

Në vitin 1000 – Leif Ericson zbulon “Vinland” (ndoshta L’Anse aux Meadows, Kanada) që thuhet se bëhet evropiani i parë që arrin në Amerikën e Veriut.

Në vitin 1446 – Alfabeti Hangul (Korean) botohet për herë të parë në Kore nga Mbreti Sejong i Madh.

Në vitin 1831 – Ioannis Kapodistrias, kreu i parë i shtetit të Greqisë moderne, u vra në Nafplion.

Në vitin 1941 – Presidenti i SHBA Franklin D. Roosevelt miraton një program atomik që do të bëhej Projekti Manhattan.

Në vitin 2004 – Për herë të parë në historinë e Afganistanit, votuesit shkuan në qendrat e votimit për të zgjedhur një president, duke zgjedhur Hamid Karzai.

Në vitin 2006 – Koreja e Veriut kryen testin e saj të parë bërthamor, me një rendiment të vlerësuar midis 0.4-2 kiloton./Alsat.mk

LEXO EDHE:

Back to top button