Kanceri i prostatës mund të parandalohet duke reduktuar marrjen e 3 ushqimeve
Ndryshimet në dietë, të tilla si marrja e suplementeve të vajit të peshkut, mund të ndihmojnë në reduktimin e rritjes së qelizave kancerogjene, sugjeron një studim i ri.

Studiuesit e përshkruan këtë si një hap të rëndësishëm drejt të kuptuarit se si dieta mund të ndikojë potencialisht në rezultatet e kancerit të prostatës.
Hulumtimi, i botuar në Journal of Clinical Oncology, zbuloi se një dietë e ulët në omega-6 dhe e lartë në acide yndyrore omega-3, e kombinuar me suplemente të vajit të peshkut, uli ndjeshëm shkallën e rritjes së qelizave të kancerit të prostatës në fillim faza e sëmundjes.
Dr. William Aronson, profesor i urologjisë në Shkollën e Mjekësisë David Geffen të UCLA dhe autori i parë i studimit, tha se shumë burra janë të interesuar të bëjnë ndryshime në stilin e jetës, duke përfshirë dietën, për të ndihmuar në menaxhimin e kancerit dhe për të parandaluar përparimin e sëmundjes.
“Gjetjet tona sugjerojnë se diçka aq e thjeshtë sa rregullimi i dietës suaj mund të ngadalësojë rritjen e kancerit dhe të zgjasë kohën përpara se të nevojiten ndërhyrje më agresive,” tha ai.
Për meshkujt me rrezik të ulët të kancerit të prostatës, mbikëqyrja aktive është një opsion trajtimi. Kjo përfshin monitorimin e rregullt të kancerit dhe jo trajtimin urgjent.
Por sipas studiuesve, brenda pesë viteve, rreth 50% e këtyre meshkujve duhet t’i nënshtrohen përfundimisht operacionit ose terapisë me rrezatim.
Për shkak të kësaj, pacientët janë të etur për të gjetur mënyra për të vonuar nevojën për trajtim, duke përfshirë ndryshimet dietike ose suplementet.
Megjithatë, deri më sot, udhëzimet specifike dietike në këtë fushë nuk janë vendosur ende.
Prova të tjera klinike shikuan rritjen e marrjes së perimeve dhe një dietë të shëndetshme, por ato nuk treguan një efekt të rëndësishëm në ngadalësimin e përparimit të kancerit.
Ekipi i udhëhequr nga UCLA kreu një provë klinike të ardhshme, të quajtur CAPFISH-3, duke përfshirë 100 burra me rrezik të ulët ose rrezik të ndërmjetëm të favorshëm të kancerit të prostatës, të cilët zgjodhën mbikëqyrjen aktive.
Ata më pas u caktuan rastësisht ose të vazhdonin dietën e tyre normale ose të ndiqnin një dietë me përmbajtje të ulët omega-6 dhe të lartë omega-3 të plotësuar me vaj peshku për një vit.
Pjesëmarrësit në dietë me përmbajtje të ulët omega-6 dhe omega-3 të lartë u këshilluan nga një dietolog i regjistruar.
Ata u udhëzuan për alternativa më të shëndetshme dhe me pak yndyrë ndaj ushqimeve me shumë yndyrë/kalori (të tilla si përdorimi i vajit të ullirit ose limonit dhe uthullës për salcimin e sallatës).
Atyre iu tha gjithashtu të reduktonin konsumin e ushqimeve të pasura me omega-6 (zakonisht ushqime të skuqura ose të përpunuara).
Tre shembuj të ushqimeve që shpesh janë të pasura me omega-6 janë:
- patate të skuqura
- biskota
- majonezë
Pjesëmarrësve në këtë grup iu dhanë gjithashtu kapsula vaj peshku për omega-3 shtesë. Studiuesit më pas gjurmuan ndryshimet në një biomarker të quajtur indeksi Ki-67, i cili tregon se sa shpejt shumëfishohen qelizat e kancerit. Ky është një parashikues kryesor i përparimit të kancerit, metastazave dhe mbijetesës.
Pas një viti, rezultatet treguan se grupi që përdorte një dietë të ulët në omega-6, me omega-3 dhe vaj peshku kishte një rënie prej 15% në Ki-67, ndërsa grupi i kontrollit kishte një rritje prej 24%.