Kaq duhet të qëndroni në diell për të marrë mjaftueshëm vitaminë D

Kaq duhet të qëndroni në diell për të marrë mjaftueshëm vitaminë D

Ekspozimi në diell është shumë i rëndësishëm për prodhimin e vitaminës D.

Eskpertët vlerësojnë se 10 minuta rreze dielli herët në mëngjes ose në mbrëmje janë të mjaftueshme për të marrë vitaminë D.

Trupi i njeriut fillon të shpërbëjë vitaminën D kur ka shumë prej saj, kështu që nuk ka kuptim ta krijojmë atë me një ekspozim fushate ndaj diellit.

Sipas ekspertëve, për të marrë mjaftueshëm vitaminën D e rëndësishme është të qëndroni pak dhe shpesh në diell.

Njerëzit me lëkurë kafe të errët kanë nevojë për pak më shumë kohë për të njëjtin efekt, rreth 25 minuta ekspozim në diell.

 

Ekspertët këshillojnë që njerëzit të bëjnë kujdes dhe të mos ekspozohen shumë në diell për shkak të sëmundjeve të ndryshme të lëkurës, përfshirë edhe kancerin.

Nëse ju dhe mjeku juaj vlerësoni se nuk po merrni mjaftueshëm vitaminë D, ka vitamina suplemente që ofrojnë një burim alternativ të sigurt të vitaminës D, pa rrezikun e zhvillimit të kancerit, por që gjithmonë duhet të jeni në konsultim me mjekun.

LEXO EDHE:

Back to top button