Kardiologu thekson lëndën ushqyese që duhet të hani më shpesh për shëndetin e zemrës

Kardiologu thekson lëndën ushqyese që duhet të hani më shpesh për shëndetin e zemrës

SHËNDETI I ZEMRËS varet nga shumë faktorë, nga dieta dhe aktiviteti fizik deri te mënyra e jetesës dhe menaxhimi i stresit. Kardiologu Dr. David Sabgir tregon se yndyrat e pangopura janë në fakt një nga aleatët më të mirë për një zemër të shëndetshme.

Pse yndyrat e pangopura janë të mira për zemrën?

“Yndyrnat e mira të pangopura mund të ulin kolesterolin e keq (LDL), të rrisin kolesterolin e mirë (HDL), të ulin trigliceridet dhe presionin e gjakut”, shpjegon Dr. Sabgir për të ngrënë mirë. Edhe pse shumë njerëz mendojnë për yndyrnat si diçka të dëmshme kur i përmendin ato, ato janë thelbësore për përthithjen e vitaminave të tretshme në yndyrë (A, D, E dhe K). Mungesa e tyre mund të çojë në lodhje, lëkurë të thatë dhe dobësim të imunitetit.

Dallimi kryesor midis yndyrave të ngopura dhe të pangopura është në strukturën e tyre kimike: yndyrat e ngopura janë të ngurta në temperaturën e dhomës, ndërsa yndyrat e pangopura janë të lëngshme. Ndërsa yndyrat e pangopura ndihmojnë në uljen e kolesterolit të keq, yndyrat e ngopura mund ta rrisin atë. Megjithatë, kjo nuk do të thotë që ju duhet t’i hiqni ato plotësisht – është e rëndësishme vetëm t’i konsumoni ato në moderim.

Burimet më të mira të yndyrave të shëndetshme

Nëse dëshironi të rrisni marrjen e yndyrave të shëndetshme, Dr. Sabgir rekomandon këto ushqime:

  • Arra
  • Vaj ulliri
  • Farërat
  • Vezët
  • Avokado

Avokado është veçanërisht e vlefshme sepse është e pasur me yndyrna të shëndetshme, ndërsa është e ulët në yndyrna të ngopura, sheqer dhe natrium dhe nuk përmban kolesterol. Provoni një sallatë me ton dhe avokado, e cila është një zgjidhje e shpejtë dhe e shijshme për një drekë të shëndetshme.

LEXO EDHE:

Back to top button