Katër efektet negative të konsumit të përditshëm të ushqimit të shpejtë

Katër efektet negative të konsumit të përditshëm të ushqimit të shpejtë

Ushqimi i shpejtë duket se është në çdo cep dhe shumë njerëz i duan zgjedhjet e shpejta, të lehta dhe shpesh të lira dhe të arritshme. Megjithatë, konsumimi i rregullt i ushqimeve të shpejta me kalori të lartë ende nuk duket si zgjidhja më e shëndetshme.

Më poshtë janë disa efekte anësore të konsumimit të rregullt të ushqimit të shpejtë. Kjo nuk do të thotë se zgjedhja e ushqimit të shpejtë herë pas here dhe në pjesë të vogla nuk mund të përshtatet në planin tuaj të ushqimit të shëndetshëm.

Mund të shtoni në peshë

Nëse shikoni opsionet në një restorant të ushqimit të shpejtë, një hamburger, patate të skuqura dhe sode mund të shtojnë deri në të paktën 1000 kalori ose më shumë në vetëm një vakt. Kjo është veçanërisht e vërtetë nëse zgjidhni burgerë të fortë, patate të skuqura më të mëdha dhe lëng të thjeshtë. Ngrënia e shumë më shumë kalorive nga sa i duhen trupit tuaj në baza ditore mund të çojë në shtim në peshë me kalimin e kohës.

Do të konsumoni më pak fibra

Nëse shumica e vakteve tuaja vijnë nga rruga, ka shumë të ngjarë që marrja e fibrave të mos plotësojë sasinë e rekomanduar. Disponueshmëria relativisht e ulët e drithërave, arrave, farave dhe produkteve në shumicën e menyve të ushqimit të shpejtë e bën të vështirë jo vetëm plotësimin e nevojave për fibra, por edhe përfshirjen e një shumëllojshmërie të gjerë fitonutrientësh në dietën tuaj. Një dietë me fibra të ulët mund të ketë pasoja për sistemin tuaj gastrointestinal, duke përfshirë gjëra të tilla si kapsllëku, dhe gjithashtu nuk do të merrni përfitimet e përfshirjes së mjaftueshme të fibrave në dietën tuaj, si zvogëlimi i rrezikut të kancerit të zorrës së trashë dhe potenciali për të ulur kolesterolin në gjak. .

Rreziku i kolesterolit të ngritur

Një nga problemet ushqyese në shumicën e restoranteve të ushqimit të shpejtë është sasia e yndyrës së ngopur që shtohet në çdo vakt. Bazuar në një dietë me 2000 kalori, kufiri maksimal për yndyrat e ngopura është 22 gram në ditë. Mund të hani lehtësisht 75 për qind ose më shumë të marrjes së yndyrës së ngopur në një vakt të ushqimit të shpejtë, dhe në disa raste mund të hani 100 deri në 150% të maksimumit të rekomanduar ditor për yndyrat e ngopura.

Është vërtetuar mirë se një konsum i lartë i yndyrave të ngopura shoqërohet me rritjen e kolesterolit LDL (ose të keq) dhe Udhëzimet dietike 2020-2025 rekomandojnë që jo më shumë se 10% e kalorive totale të vijnë nga yndyrat e ngopura pikërisht për këtë arsye.

Ju mund të rrisni rrezikun e diabetit

Hulumtimet e publikuara kanë treguar se konsumimi i ushqimit të shpejtë më shumë se dy herë në javë lidhet me një rrezik më të lartë të diabetit të tipit 2, sindromës metabolike dhe vdekjes nga sëmundjet koronare të zemrës. Nëse keni prediabet, ushqimi i shpejtë nuk do të sigurojë ushqimin e ekuilibruar që ju nevojitet – që përfshin mbushjen e gjysmës së pjatës me perime, zgjedhjen e drithërave më shpesh dhe konsumimin e proteinave pa yndyrë – përveç nëse vizitoni institucione shumë specifike.

LEXO EDHE:

Back to top button