Katër ushqime që bëhen toksike kur ruhen në frigorifer

Edhe pse frigoriferi i mban ushqimet të freskëta, disa ushqime nuk duhen ruajtur në frigorifer sepse mund të bëhen toksike

Mjeku Dimple Jangda, i cili është specialist i shëndetit të zorrëve, ka njoftuar në Instagram se këto ushqime janë hudhra, qepa, xhenxhefili dhe orizi dhe ka zbuluar arsyet pse është kështu, shkruan Index.hr.

Qepë

Hudhra ka një aciditet të ulët, gjë që e bën atë të prirur ndaj depozitimit të bakterit Clostridium botulinum, i cili është një nga fajtorët e botulizmit”, paralajmëroi ajo.

Qepë

Kur vendosni qepët në frigorifer, niseshteja fillon të kthehet në sheqer dhe fillon të formohet myku. Shumë njerëz e bëjnë këtë gabim. Mos e bëj këtë,” apeloi Jangda.

Xhenxhefil

Ashtu si hudhra dhe qepa, xhenxhefili është i ndjeshëm ndaj mykut.

“Myku fillon të formohet shumë shpejt kur e vendosni xhenxhefilin në frigorifer dhe kjo lidhet me dështimin e veshkave dhe mëlçisë. Mos e bëj këtë, paralajmëroi Jangda.

Oriz

Orizi mund të ruhet në frigorifer, por jo më shumë se 24 orë. Orizi i papjekur mund të përmbajë Bacillus cereus, një bakter që mund të shkaktojë helmim nga ushqimi.

Bakteri Bacillus cereus rritet më së miri në një interval temperaturash nga 4 deri në 48ºC. Në ushqime si orizi, bakteret mund të prodhojnë toksina ndërsa ushqimi ftohet, duke çuar në simptoma të tilla si të vjella, diarre dhe ngërçe në stomak. Simptomat mund të shfaqen disa orë pas ngrënies së orizit të prishur, prandaj është e nevojshme që menjëherë të kërkoni ndihmë mjekësore. Edhe pse vdekja është një pasojë e rrallë, ajo nuk përjashtohet. Bacillus cereus mund të rritet në një shumëllojshmëri ushqimesh niseshte, nga orizi te makaronat.

LEXO EDHE:

Back to top button