Keni blerë dhe gatuar ndonjëherë oriz, por shija ishte ndryshe nga ajo që jeni mësuar?

Keni blerë dhe gatuar ndonjëherë oriz, por shija ishte ndryshe nga ajo që jeni mësuar?

Nëse kjo ju ka ndodhur, atëherë me siguri keni pasur rastin (jo)fat të hasni në oriz të rremë, plastik, zakonisht të bërë nga patate dhe rrëshirë sintetike.

Ky lloj orizi, e keni marrë me mend, është një produkt kinez, i prodhuar në laborator dhe shfaqja e tij e parë në treg në Evropë dhe Ballkan është regjistruar në vitin 2017.

Për të mos rënë pas këtij lloj mashtrimi, ju këshillojmë që gjithmonë të kontrolloni me kujdes deklaratat dhe të lexoni etiketat në të cilat janë shkruar përbërësit e produktit.

Orizi i rremë zakonisht ka një ngjyrë të bardhë të dallueshme, të ndryshme nga orizi i bardhë normal dhe ka një erë shumë të çuditshme, ndoshta të disa kimikateve.

Denar ka biseduar me ekspertë, profesioni i të cilëve është të monitorojnë cilësinë e ushqimeve që shiten nëpër rafte nëpër markete, kështu që siç na theksuan shkurt, askush prej kohësh nuk ankohet për këtë lloj orizi fals, por pranojnë se vitesh një numër i madh i produkteve të tilla janë shitur në supermarkete.

– Kam dëgjuar se ky lloj orizi tani është shfaqur në supermarketet kroate, por deri më tani askush nuk ka raportuar se kanë blerë një produkt të tillë. Fjala vjen për oriz artificial të prodhuar në laboratorët kinezë dhe për prodhimin e tij përdoret niseshte misri, e cila përzihet me plastikë, pra me rrëshirë sintetike dhe nga ajo përzierje krijohen kokrra orizi artificial. Sapo të arrijnë këtë fazë, çdo kokërr spërkatet me aromën e orizit të vërtetë në mënyrë që konsumatorët të mos e dallojnë atë të rremë. Është shumë e dëmshme për t’u ngrënë dhe vlerësohet se tre porcione të tilla me oriz kanë të njëjtin ndikim në shëndet sikur të keni ngrënë një qese të tërë plastike – tregon bashkëbiseduesi ynë.

Ai ndan disa këshilla se si të kontrolloni nëse orizi juaj është i vërtetë apo plastik.

-Vendosni pak oriz në një gotë me ujë të ftohtë. Nëse të gjitha kokrrat zhyten deri në fund, atëherë hajeni orizin pa problem, sepse është oriz i vërtetë. Por nëse kokrrat notojnë në sipërfaqe, hidheni menjëherë sepse është plastike dhe e dëmshme për shëndetin. Një mënyrë tjetër për të kontrolluar orizin është ndezja e disa kokrrave, kështu që nëse fillojnë të digjen menjëherë dhe marrin erë si plastikë, do të thotë se është një produkt fals. Mundohuni edhe të bluani, pra të rrihni orizin. Produkti i vërtetë do të japë një pluhur të bardhë niseshte, dhe ai artificial do të ketë një ngjyrë të verdhë – shpjegon eksperti.

LEXO EDHE:

Back to top button