Keni flokë të thinjura? Mund të jetë në të vërtetë një shenjë

Pavarësisht se sa mirë kujdesemi për flokët, thinja është një pjesë e pashmangshme e plakjes. Dhe nëse zgjedhim t’i lyejmë ato, ja një fakt interesat: trupi ynë mund të jetë duke na thënë diçka kur flokët fillojnë të thihet.

Hulumtimet tregojnë se një sëmundje e rëndë mund të bëjë që flokët tanë të thinjeshin, ose të përshpejtojnë procesin, dhe kjo është e gjitha për shkak të një reagimi të sistemit imunitar.

Si funksionon sistemi juaj imunitar

Nëse keni një infeksion viral ose bakterial, sistemi imunitar i lindur është pjesa e parë që fillon me shpejtësi. Gjatë kësaj faze, patogjeni (virusi ose bakteret) infekton qelizat në trupin tuaj. Këto qeliza përgjigjen duke prodhuar interferone, ose proteina që mund të ndihmojnë në luftimin e infeksionit.

Interferonet kanë shumë detyra në sistemin imunitar, por ato kryesisht paralajmërojnë pjesën tjetër të sistemit imunitar se ka një pushtues në trup. (Në fakt, interferonet janë aq të dobishëm sa studiuesit po i studiojnë ato si një formë terapie për sëmundjet, tumoret dhe çrregullimet e shkaktuara nga infeksionet virale).

Lidhja midis sistemit tuaj imunitar dhe flokëve të thinjura

Pra, çfarë lidhje ka kjo me flokët e thinjura? Studiuesit në Institutin Kombëtar të Shëndetit dhe Universitetin e Alabamës, ishin po aq të befasuar sa çdokush prej nesh kur gjetën lidhjen. Në një studim të vitit 2018 të publikuar në PLOS One, ekipi u nis për të studiuar qelizat staminale dhe se si trupat tanë i ruajnë ato qeliza.

Qelizat staminale janë qeliza unike që mund të zhvillohen në shumë lloje të ndryshme qelizash, nga qelizat e trurit deri te qelizat e muskujve. Shumica e qelizave në trup janë të fiksuara – një qelizë e zemrës nuk mund të transformohet në një qelizë mëlçie, për shembull – kështu qelizat burimore janë të çmuara.

Në mënyrë të veçantë, ekipi po studionte qelizat burimore të melanociteve. Qelizat burimore të melanociteve janë qeliza burimore në gjëndrat tona të flokëve, për të kujtuar se çfarë do të thotë fjala melanocit, mendoni për fjalën melaninë, e cila i referohet pigmentit kafe të errët ose të zezë që i jep ngjyrën lëkurës, flokëve dhe syve tanë. Qelizat burimore të melanociteve ndihmojnë në gjenerimin e një sërë qelizave melanocitare brenda folikulit të flokëve, dhe qelizat e melanociteve janë ato që i japin flokut tonë pigment ose ngjyrë. Mungesa e qelizave të melanociteve çon në mungesë të pigmentit, duke rezultuar në flokë të thinjura.

Studiuesit zbuluan se qelizat e melanociteve funksionojnë mirë kur interferonet brenda qelizës rregullohen dhe kontrollohen. (Mos harroni: qelizat prodhojnë interferone kur përpiqen të luftojnë një infeksion). Por nëse qelizat e melanociteve humbasin kontrollin mbi interferonet – që do të thotë se interferonet fillojnë të shumohen dhe sinjalizojnë mesazhe për pjesën tjetër të sistemit imunitar në përgjigje të një infeksioni – qelizat melanocitare dhe qelizat burimore melanocitare fillojnë të vdesin, gjë që mund t’i bëjë flokët të thinjur. Nëse qelizat burimore të melanociteve vdesin, ato ndryshime mund të jenë të përhershme.

Interpretimi i rezultateve

Çfarë do të thotë kjo? Ky zbulim i ri sugjeron që në kohë sëmundjesh të rënda, trupi e konsideron reagimin e sistemit imunitar si shumë më të rëndësishëm sesa prodhimin e ngjyrës së flokëve.

LEXO EDHE:

Back to top button