Këtë nuk e keni ditur, pse djathrat zviceran kanë vrima?

Këtë nuk e keni ditur, pse djathrat zviceran kanë vrima?

Djathi zviceran përshkruhet gjithmonë si djathë me vrima. Ka një trup të fortë dhe një shije arrë, por të ëmbël. Gjithashtu ka shumë pak kripë në krahasim me djathrat e tjerë, thotë Dr. Mark Johnson, Shkencëtar i shquar në Qendrën Kërkimore të Qumështit të Universitetit të Wisconsin.

Është bërë për herë të parë në shekullin e 14-të në Zvicër, konkretisht në Alpe.

“Ishte një djathë i fortë që kishte një jetëgjatësi të gjatë dhe mund të transportohej lehtësisht mbi malet ku prodhohej. Sot, megjithatë, termi djathë zviceran nuk i referohet nga vjen djathi, por lloji i djathit, si prodhohet djathi – shpjegoi ai.

“Prodhuesit e djathit shtojnë një bakter të veçantë të quajtur Propionibacterium shermanii. Kjo baktere fermenton acidin laktik dhe prodhon dioksid karboni. Dioksidi i karbonit mblidhet në vende të caktuara në djathë dhe krijon flluska të mëdha. “Asnjë djathë tjetër nuk e përdor këtë kulturë përveç djathit zviceran dhe versioneve të tjera të djathit zviceran, si baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg dhe Emmentaler”, shpjegon Dr. Mark Johnson.

A mund të blini djathë zviceran pa vrima?

“Djathi zviceran pa vrima quhet “zviceran i verbër”, por kjo konsiderohet një e metë”. “Nëse shihni djathë të etiketuar zviceran që nuk ka vrima, nuk është djathë i vërtetë zviceran dhe nuk do të ketë aromën apo strukturën që kërkoni”, shpjegoi ai.

LEXO EDHE:

Back to top button