Këto fruta të njohura mund të jenë shkaktarë për dhimbjet e artritit

Këto fruta të njohura mund të jenë shkaktarë për dhimbjet e artritit

Frutat përmbajnë solaninë, e cila mendohet se përkeqëson simptomat e artritit, dhe disa perime gjithashtu përmbajnë solaninë.

Shumë njerëz jetojnë me artrit dhe probleme të tjera të kyçeve, një gjendje që mund të shkaktojë dhimbje, ënjtje dhe inflamacion, si dhe probleme me lëvizshmërinë. Edhe pse ende nuk ka shërim për artritin, ka mënyra për të menaxhuar simptomat.

Ashtu si shumë kushte shëndetësore, dieta mund të luajë një rol në lehtësimin ose përkeqësimin e gjendjes. Edhe pse faktorët gjenetikë janë të rëndësishëm, studimet tregojnë se faktorët e stilit të jetesës, duke përfshirë dietën, luajnë një rol. Nëse keni artrit reumatoid, ndryshimi i dietës suaj mund të ndihmojë dhe ndoshta edhe të eliminojë dhimbjen krejtësisht. Në studimet kërkimore, shumë njerëz që heqin dorë nga ushqimet e caktuara nxitëse kanë zbuluar se dhimbja e tyre zvogëlohet ose zhduket.

Arsyeja është ndoshta se disa ushqime shkaktojnë inflamacion në nyje.

Një anketim i më shumë se 1000 pacientëve me artrit tregoi se mishi i kuq, sheqeri, yndyra, kripa, kafeina dhe nate më shpesh e përkeqësojnë gjendjen. Ata rendisin mollët dhe domatet si “shkaktues të zakonshëm dhimbjeje” që duhen shmangur. Domethënë, si mollët ashtu edhe domatet përmbajnë solaninë, një helm glikoalkaloid.

Një studim, i botuar në Gazetën Arabe të Shkencave Bërthamore dhe Aplikacionet në 2013, shikoi lidhjen midis solaninës dhe artritit.

Solanina është një përbërës toksik që prodhohet në bimë si patatet, domatet dhe patëllxhanët kur ekspozohen ndaj dritës. Një studim u krye në 18 minj femra albino në postmenopauzë për të hetuar efektin e solaninës në simptomat e artritit reumatoid. Të dhënat nga ky studim treguan se të moshuarit dhe individët në postmenopauzë që vuajnë nga artriti dhe nyjat e fryra duhet të eliminojnë ose shmangin këto barishte për të lehtësuar dhimbjet e kyçeve dhe për të zvogëluar shkatërrimin e indeve.

Megjithatë, ky pretendim është vënë në pikëpyetje nga autoritetet e tjera shëndetësore. Shoqëria e Artritit e Kanadasë rekomandon të shihni se si trupi juaj reagon ndaj ushqimeve që përmbajnë solaninë. Edhe pse hulumtimi nuk ka krijuar një lidhje midis këtyre bimëve dhe inflamacionit, disa njerëz me artrit raportojnë përkeqësim të simptomave pas ngrënies së këtyre perimeve dhe frutave.

Ushqime të tjera që përmbajnë solaninë janë:

– patate

– patëllxhan

– speci djegës

Nëse doni të lehtësoni simptomat e artritit, ndoshta zgjidhja është në fakt eliminimi i ushqimeve që konsumoni rregullisht.

LEXO EDHE:

Back to top button