Këto nuk i keni ditur, pesë fakte interesante rreth parasë

Këto nuk i keni ditur, pesë fakte interesante rreth parasë

1. Paratë datojnë shumë më parë

Paraja ka qenë pjesë e historisë njerëzore për të paktën 5000 vjet. Para kësaj, ka të ngjarë të përdorej një sistem shkëmbimi.

Monedha më e vjetër në botë daton në vitin 600 pes në Kinë, e cila më pas u zhvendos në para në letër rreth vitit 700 të erës sonë.

2. Paratë e letrës mundësuan tregtinë ndërkombëtare

Sapo ndodhi kalimi në paratë e letrës, tregtia ndërkombëtare filloi të rritet. Vlera e monedhës filloi të varej nga fuqia e qeverisë ose monarkisë së një vendi të caktuar dhe shumë shpejt kishin filluar luftërat e monedhës.

3. Dy forma të reja monedhe të lançuara në shekullin e 21-të

Teknologjia e pagesave celulare dhe monedha virtuale janë dy forma të reja monedhe që u lançuan në shekullin e 21-të.

4. Euro është monedha e dytë më e rëndësishme në botë

Dollari amerikan është monedha e preferuar në botë për huamarrje, huadhënie dhe rezerva të bankave qendrore. Euro është e dyta. Që nga futja e euros në vitin 1999, standardet e jetesës dhe punësimi janë rritur.

5. Vetëm 8% e monedhës botërore është në para të gatshme

Shumica dërrmuese e monedhës botërore ekziston në formë elektronike. Ekonomistët vlerësojnë se monedhat dhe kartëmonedhat përbëjnë vetëm 8% të monedhës botërore.

LEXO EDHE:

Back to top button