Këto tetë ushqime fjalë për fjalë shkatërrojnë shëndetin e trurit

Një dietë e shëndetshme është çelësi për shëndetin optimal të trurit, por jo të gjitha ushqimet janë aleatë për funksionimin e trurit.

Ndërsa çokollata e zezë, avokado dhe peshku yndyror mund të përmirësojnë funksionin e trurit, disa ushqime kanë efektin e kundërt.

Disa ushqime shkaktojnë inflamacion, dëmtojnë kujtesën dhe ndikojnë negativisht në humor. Më poshtë ju zbulojmë se cilat ushqime duhet të shmangni për të mbrojtur kapacitetin tuaj mendor dhe shëndetin afatgjatë të trurit.

1. Ushqim i skuqur

Patatet e skuqura, rrathët e qepës dhe pula e skuqur nuk janë vetëm të këqija për belin tuaj – ato gjithashtu mund të ndikojnë negativisht në trurin tuaj. Një studim i publikuar në vitin 2016 në Journal of Nutritional Science zbuloi se njerëzit, dietat e të cilëve ishin të pasura me ushqime të skuqura, rezultuan më keq në testet e funksionit njohës.

Pse është e dëmshme?

Ushqimet e skuqura shkaktojnë inflamacion dhe mund të zvogëlojnë madhësinë e indit të trurit. Zëvendësoni atë me opsione më të shëndetshme, të tilla si ushqime të pasura me acide yndyrore omega-3, vaj ulliri dhe drithëra, të cilat janë treguar se reduktojnë inflamacionin në tru.

2. Pije të ëmbëlsuara me sheqer

Pijet joalkoolike, lëngjet e frutave dhe pijet energjike përmbajnë sasi të mëdha sheqeri, i cili është fajtori kryesor për dëmtimet neurologjike. Një studim i publikuar në vitin 2017 në revistën Alzheimer’s & Dementia zbuloi se njerëzit që pinë shpesh pije me sheqer kanë vëllim më të vogël të përgjithshëm të trurit dhe një hipokampus më të vogël, i cili është çelësi i kujtesës dhe të mësuarit.

Si t’i zëvendësoni ato?

Në vend të lëngjeve të frutave dhe pijeve me sheqer, zgjidhni ujë të aromatizuar me feta limoni, portokalli ose nenexhik.

3. Karbohidratet e rafinuara

Buka e bardhë, makaronat dhe orizi rrisin shpejt nivelet e sheqerit në gjak, por kanë një ndikim negativ në shëndetin mendor në terma afatgjatë. Një studim nga revista mjekësore “The American Journal of Clinical Nutrition” zbuloi se një dietë e pasur me karbohidrate të rafinuara mund të rrisë rrezikun e depresionit, veçanërisht te gratë në menopauzë.

Alternativa:

Zëvendësoni karbohidratet e rafinuara me oriz kaf, quinoa, elb dhe bukë me drithëra të plota. Këto ushqime ndihmojnë në rregullimin e inflamacionit dhe mbështesin shëndetin e trurit.

4. Tuna dhe peshku me përmbajtje të lartë merkur

Edhe pse peshqit janë të njohur për efektet e tyre të dobishme në tru, toni, peshku shpatë dhe peshkaqeni përmbajnë nivele të larta të merkurit, i cili mund të shkaktojë rënie njohëse. Hulumtimet kanë treguar se njerëzit me nivele të larta të merkurit në gjakun e tyre kanë reduktuar kapacitetin e trurit deri në 5%.

Një zgjedhje më e sigurt:

Zgjidhni peshk të pasur me acide yndyrore omega-3, si salmoni i egër ose trofta e liqenit dhe kufizoni marrjen e peshkut me përmbajtje të lartë merkur në një herë në muaj.

5. Shumë alkool

Ndërsa një gotë verë e kuqe herë pas here mund të jetë e shëndetshme, konsumimi i tepërt i alkoolit ka një efekt të dëmshëm në funksionin e trurit. Hulumtimet kanë treguar se edhe konsumimi i moderuar i alkoolit mund të zvogëlojë madhësinë e hipokampusit dhe të shkaktojë probleme me kujtesën.

6. Pije të ëmbëlsuara artificialisht

Versionet dietike të pijeve mund të duken si një opsion më i shëndetshëm, por hulumtimet tregojnë se pijet e ëmbëlsuara artificialisht rrisin rrezikun e goditjes në tru dhe demencës. Një studim i publikuar në revistën “Stroke” në vitin 2017 zbuloi se njerëzit që pinë pije të gazuara dietike çdo ditë janë tre herë më të ndjeshëm ndaj këtyre problemeve.

Alternativa:

Hiqni dorë nga ëmbëltuesit artificialë dhe zgjidhni ujin e mbushur me fruta natyrale ose barishte si nenexhiku.

7. Mishi i përpunuar

Salcice, sallam dhe produkte të tjera të përpunuara të mishit mbartin një rrezik të shtuar të demencës. Një studim i botuar në revistën Neurology në vitin 2020 zbuloi se pjesëmarrësit që hanin shpesh mish të përpunuar kishin një rrezik më të lartë të rënies njohëse në krahasim me ata që zgjodhën proteina të freskëta.

Një zgjedhje më e mirë:

 

Zëvendësoni mishin e përpunuar me mish pule, gjeldeti të freskët ose peshk të pasur me acide

yndyrore omega-3

8. Ushqimi i shpejtë

Ushqimi i shpejtë jo vetëm që dëmton zemrën, por ka një efekt negativ edhe në trurin tuaj. Nivelet e larta të yndyrave të ngopura dhe natriumit pengojnë qarkullimin e gjakut në tru, duke shkaktuar mjegull mendore, përqendrim të dobët dhe organizim të dobët.

Si të reduktoni marrjen?

Nëse nuk mund ta hiqni plotësisht ushqimin e padëshiruar, zgjidhni opsione më të shëndetshme si sallatat ose mishrat e pjekur në skarë në vend të ushqimeve të skuqura.

 

Ushqimi si lëndë djegëse për trurin

Dieta luan një rol kyç në shëndetin e trurit tuaj. Duke shmangur ushqimet që shkaktojnë inflamacion dhe dëmtim njohës, ju mund të përmirësoni ndjeshëm kujtesën, gjendjen shpirtërore dhe shëndetin mendor afatgjatë.

Zgjidhni ushqime të pasura me lëndë ushqyese, fibra dhe yndyrna të shëndetshme për t’i dhënë trurit tuaj karburantin më të mirë të mundshëm.

LEXO EDHE:

Back to top button