Këto ushqime ndikojnë për një gjumë të mirë dhe cilësor

Këto ushqime ndikojnë për një gjumë të mirë dhe cilësor

Asgjë nuk mund të krahasohet me një pushim të mirë gjatë natës, por për shumë njerëz, gjumi cilësor mund të jetë i paarritshëm. Edhe pse cilësia e gjumit nuk është gjithmonë nën kontrollin tonë, faktorë të tillë si mënyra se si e organizojmë ditën dhe si relaksohemi gjatë natës mund të rrisin shanset tona për të fjetur më gjatë dhe më mirë. Zgjedhjet e dietës mund të ndikojnë gjithashtu në gjumin.

Disa ushqime përmbajnë melatonin dhe triptofan, lëndë ushqyese që mund të nxisin pushimin dhe potencialisht të na ndihmojnë të flemë më mirë. Dietologia Anthea Levi zbuloi disa ushqime të tilla që janë të shkëlqyera për një gjumë të mirë dhe cilësor.

Kivi

Levi thotë se kivi është natyrisht i pasur me serotonin, një kimikat i trurit që stimulon prodhimin e melatoninës në tru.

“Një studim i vogël i të rriturve me çrregullime të gjumit zbuloi se konsumimi i dy kivive një orë para gjumit çoi në një përmirësim të ndjeshëm në cilësinë e gjumit”, tha dietologji për Health, shkruan Index.hr.

Peshku

Konsumimi i yndyrave të pangopura omega-3, të cilat gjenden në peshqit yndyrorë si salmoni, mund të përmirësojë cilësinë e gjumit, pohon dietologia.

Ajo këshillon që të përpiqemi të hamë peshk me vaj dy deri në tre herë në javë. “Salmoni, sardelet dhe skumbri i Atlantikut apo i Paqësorit janë të pasura me yndyrna anti-inflamatore omega-3 dhe vitaminë D, dy lëndë ushqyese të lidhura me gjumë më të mirë”, shtoi ajo.

Ushqim i pasur me fibra

Një sallatë e përzemërt ndoshta nuk do të na bëjë të përgjumur, por mund të ketë një efekt indirekt në gjumin tonë. Kjo për shkak se shëndeti i mikrobiomës së zorrëve, i cili i referohet triliona baktereve brenda traktit tretës, është i lidhur vazhdimisht me cilësinë e gjumit, shpjegon Levi.

Burimet ushqyese të fibrave përfshijnë:

Frutat: mjedra, manaferra, dardha, mollë

Perime: angjinare, brokoli, patate të ëmbla, perime me gjethe jeshile

Bishtajoret: fasule, qiqra, bizele, thjerrëza

Arra: bajame, fëstëkë, gështenja

Farat: fara chia, fara liri të bluara, fara luledielli

Drithërat integrale: tërshërë, oriz kaf, quinoa

LEXO EDHE:

Back to top button