Kirurgu: Nëse doni të jetoni më gjatë, praktikoni katër zakone
Kirurgu: Nëse doni të jetoni më gjatë, praktikoni katër zakone

SHUMË njerëz në një moment të jetës së tyre fillojnë të mendojnë se si zakonet e tyre të përditshme ndikojnë në jetëgjatësinë. Edhe pse dëshira për një mënyrë jetese më të shëndetshme po bëhet gjithnjë e më e zakonshme, shumë njerëz nuk dinë nga të fillojnë. Për fat të mirë, gjithnjë e më shumë mjekë dhe ekspertë shëndetësorë po ndajnë këshilla për ndryshime të thjeshta që mund të përmirësojnë cilësinë e jetës dhe potencialisht të zgjasin jetëgjatësinë e saj.
Njëri prej tyre është kirurgu Dr. Anthony Youn , i cili vuri në pah disa ndryshime dietike që, sipas fjalëve dhe studimeve të tij, mund të zgjasin jetën deri në 13 vjet.
Hani më shumë peshk.
Shtimi i peshkut në dietën tuaj të paktën dy herë në javë është shoqëruar prej kohësh me një sërë përfitimesh shëndetësore. Peshqit si salmoni, skumbri dhe sardelet janë jashtëzakonisht të pasur me lëndë ushqyese, veçanërisht acide yndyrore omega-3. Dr.Youn thekson rëndësinë e yndyrave të shëndetshme që gjenden në këto lloje peshqish. Megjithëse shqetësimet për merkurin në peshq ngrihen ndonjëherë, ai mbetet një burim i vlefshëm dhe ushqyes i proteinave që mund të përfshihet lehtësisht në një shumëllojshmëri pjatash.
Reduktoni marrjen e pijeve të ëmbla
Në muajt e ngrohtë, shumë njerëz kërkojnë pije të ftohta të gazuara, por konsumimi i rregullt i pijeve të tilla mund të dëmtojë seriozisht shëndetin e tyre. Sipas organizatës Action On Sugar, një kanaçe me gaz mund të përmbajë rreth nëntë gram sheqer të shtuar, që është 140 për qind më shumë se rekomandimi i Organizatës Botërore të Shëndetësisë.
Marrja e tepërt e sheqerit lidhet me një rrezik të shtuar të diabetit dhe sëmundjeve të zemrës. Në vend të kësaj, rekomandohet të konsumoni pije me më pak sheqer ose thjesht më shumë ujë me aditivë natyralë si limoni ose nenexhiku.
Përfshini më shumë arra dhe fara në dietën tuaj
Nëse tashmë na pëlqen të hamë arra dhe fara ose t’i përdorim ato si një burim alternativ proteinash, le të vazhdojmë me këtë zakon. Dr. Youn shprehet se ato janë “një burim i shkëlqyer i yndyrave dhe proteinave të shëndetshme, duke i bërë ato të dobishme për jetëgjatësinë”. Përveçse janë ushqyese, ato janë të disponueshme në variacione të shumta dhe përshtaten lehtësisht si në pjatat e shijshme ashtu edhe në ato të ëmbla.
Reduktoni marrjen e mishit të kuq dhe të përpunuar.
Edhe pse hamburgeri apo hot-dogu i rastësishëm nuk është problem, konsumimi i tepërt i mishit të kuq dhe të përpunuar mund të ketë një ndikim negativ në shëndet. Dr. Youn këshillon të kufizoni marrjen e mishit të kuq dhe të produkteve si proshuta dhe sallami, të cilat janë të lidhura me shëndetin më të dobët të zemrës dhe të tretjes, si dhe një rrezik në rritje të llojeve të caktuara të kancerit.