Klimatologët pohojnë se akulli i verës së Arktikut do të zhduket deri në vitin 2050

Ndryshimet klimatike po shkrin me shpejtësi rajonet e ngrira të botës dhe më i rrezikuari është akulli veror i detit Arktik, i cili me siguri do të zhduket deri në vitin 2050, sipas raportit të publikuar sot nga rrjeti kërkimor i Iniciativës Ndërkombëtare të Kriosferës dhe Klimës.

Raporti thoshte se vetëm këtë vit në Antarktidën Lindore ra shi në mars kur temperaturat e ajrit ishin jashtëzakonisht të larta dhe se gjatë verës Alpet humbën 5% të mbulesës së tyre të akullit, ndërsa në shtator Grenlanda regjistroi një rekord të ri shkrirjeje për atë kohë. vit.

Vihet re se pas tetë viteve më të ngrohta në planet, ka prova në rritje se rajonet e akullta në botë po shkrihen shumë më shpejt nga sa prisnin shkencëtarët.

Autorët e raportit të fundit vendosën një diagnozë “gjendje terminale” për akullin që formohet dhe noton në Oqeanin Arktik çdo verë.

Publikimi i raportit përkoi me fillimin e samitit të OKB-së për klimën, i cili do të zgjasë deri më 18 nëntor në resortin egjiptian të Sharm El-Sheikh, dhe aktivistët e Arktikut dhe njerëzit indigjenë nga ato rajone kanë planifikuar një ngjarje mediatike për të shënuar zhdukjen e akulli i detit..

Shkencëtarët thonë se bota duhet të përgjysmojë emetimet e dioksidit të karbonit këtë dekadë nga nivelet e vitit 2005 dhe të arrijë zero deri në vitin 2050, në mënyrë që të parandalojë ndryshimin e shpejtë të klimës me ndikime ekstreme.

Raporti thotë se edhe nëse kjo arrihet, rajonet e mbuluara nga akulli në botë nuk do të fillojnë të stabilizohen deri diku midis viteve 2040 dhe 2080, dhe shkrirja e akullnajave do të vazhdojë për më shumë se një shekull përpara se të ngadalësohet, deri në vitin 2200.

LEXO EDHE:

Back to top button