Koha po mbaron: Qytetet e njohura që do të fundosen deri në vitin 2030

Koha po mbaron: Qytetet e njohura që do të fundosen deri në vitin 2030

Shkencëtarët parashikojnë se deri në vitin 2030, qytetet bregdetare do të zhduken për shkak të përmbytjeve, shirave të dendur dhe musoneve.

Shkencëtarët kanë parashikuar se disa nga qytetet e botës do të zhduken deri në vitin 2030. Arsyeja për këtë qëndron në ndryshimet klimatike, të cilat janë shkrirja e akullit polar, ngritja e nivelit të detit dhe ndryshimi i motit. Kështu ndodhin stuhitë e forta në zona që nuk janë prekur më parë nga fatkeqësi të tilla natyrore.

Qytetet përgjatë brigjeve janë të ekspozuara ndaj përmbytjeve për shkak të musoneve dhe shirave të dendur dhe për këtë arsye po fundosen ngadalë. Kështu, shkencëtarët arritën në zbulimin se nëntë kryeqytete botërore do të fundosen deri në vitin 2030:

Miami

Niveli i detit në Miami po rritet me shpejtësi, duke kërcënuar infrastrukturën e qytetit me përmbytje që ndotin ujin e pijshëm. Drejtuesit e qytetit do të duhet të ngrenë disa struktura mbi ujë për të shpëtuar qytetin.

Bangkok

Ky qytet është ndërtuar mbi tokë të butë argjilore që është e prirur ndaj përmbytjeve. Hulumtimet e shkencëtarëve kanë treguar se ky qytet fundoset nga dy deri në tre centimetra çdo vit. Sipas një sondazhi të vitit 2020, Bangkok është qyteti i parë që përjeton pasojat kryesore të ngrohjes globale.

Amsterdami

Ekspertët holandezë për parandalimin e përmbytjeve kanë zhvilluar një sistem të avancuar të plehrave, digave dhe barrierave të tjera që e mbajnë ujin larg infrastrukturës dhe popullatës. Megjithatë, ata janë të detyruar të monitorojnë me kujdes dhe të përmirësojnë sistemet për të parandaluar pasoja katastrofike. Shumë argumentojnë se rreziku është i pashmangshëm për shkak të fundosjes së vazhdueshme të tokës si rezultat i ndryshimeve klimatike.

Basra

Basra është qyteti port kryesor në Irak, i vendosur përgjatë lumit të fortë dhe të gjerë Shatt al-Arab, i cili derdhet në Gjirin Persik. Shkencëtarët parashikojnë se ky qytet i varfër arab mund të zhytet pjesërisht ose plotësisht brenda dhjetë viteve të ardhshme.

Xhorxhtaun

Kur bëhet fjalë për zonat që së shpejti mund të fundosen për shkak të efekteve të ngrohjes globale, Karaibet kryeson listën. Më i përfolur është kryeqyteti i Guajanës, i cili ndodhet në grykëderdhjen e lumit Demerara në Oqeanin Atlantik. Për shekuj me radhë, Georgetown u mbrojt kundër stuhive dhe problemeve të tjera të motit me një mur të madh 450 kilometra të gjatë. Situata është e tillë që vendi duhet të forcojë ndjeshëm atë mur për të mbajtur zonat qendrore të qytetit larg dëmtimeve të mëdha.

Ho Chi Minh

Përmbytjet dhe stuhitë tropikale po kërcënojnë seksionin e Ho Chi Minh përgjatë deltës së Mekong dhe shkencëtarët parashikojnë se pjesët lindore rreth lumit së shpejti do të jenë të pabanueshme. Ligatinat e Tu Thiem janë veçanërisht të kërcënuara dhe ekspertët theksojnë se ato mund të përfundojnë nën ujë edhe para vitit 2030.

Kalkuta

Kryeqyteti i shtetit indian kërcënohet nga një fatkeqësi natyrore. Kolkata mund të zhytet pjesërisht deri në vitin 2030 për shkak të përmbytjeve të rënda. Fatkeqësisht, kjo është një pjesë shumë e varfër e botës që nuk ka një iniciativë të përshtatshme financiare për të ruajtur mënyrën tradicionale të jetesës në këtë zonë.

New Orleans

New Orleans, së bashku me historinë e tij të pasur dhe kulturën e larmishme, po fundoset me një nga ritmet më të shpejta në botë. Një studim i NASA-s i vitit 2016 zbuloi se i gjithë qyteti mund të zhytet në fund të këtij shekulli. Në shekullin e 18-të, New Orleans ishte plotësisht nën nivelin e detit, njëqind vjet më vonë pesë për qind u zhyt në ujë, ndërsa sot ky numër është rritur në 50 për qind. Vendndodhja gjeografike, por edhe aktiviteti njerëzor, duke përfshirë shpimet për naftë dhe gaz natyror, kontribuojnë në situatën e padëshirueshme.

Venediku

Venecia fundoset rreth dy milimetra çdo vit dhe përballet me përmbytje të mëdha që dëmtojnë qytetin dhe banorët e tij. Rreth 90 për qind e këtij qyteti italian u përmbyt në vitin 2019 dhe situata e dëmshme është përkeqësuar më tej nga erozioni bregdetar dhe pompimi i ujërave nëntokësore. Edhe pse qyteti ka ndërmarrë disa hapa të rëndësishëm, duke përfshirë projektin e digës së përmbytjes Mose, efektet e ndryshimeve klimatike në ngritjen e nivelit të detit kërkojnë monitorim të vazhdueshëm dhe akoma më shumë masa mbrojtëse.

LEXO EDHE:

Back to top button