Konsumimi i patateve të skuqura lidhet me depresionin dhe ankthin

Konsumimi i patateve të skuqura lidhet me depresionin dhe ankthin

Patatet e skuqura janë një nga vaktet e preferuara të shumë njerëzve, por konsumimi i ushqimeve të skuqura mund të ketë një efekt të keq në shëndetin mendor, thonë shkencëtarët.

Një ekip hulumtues në Hangzhou, Kinë, zbuloi se konsumimi i shpeshtë i ushqimeve të skuqura, veçanërisht patateve, shoqërohej me një rritje prej 12 për qind të rrezikut të ankthit dhe një rritje prej 7 për qind të rrezikut të depresionit në krahasim me njerëzit që nuk hanin ushqime të skuqura. Lidhja midis depresionit dhe ankthit dhe ushqimit të skuqur është më e fortë tek të rinjtë, veçanërisht tek të rinjtë.

Megjithatë, ekspertët theksojnë se këto janë rezultate paraprake dhe se kjo nuk do të thotë se ushqimet e skuqura shkaktojnë probleme të shëndetit mendor, por njerëzit që kanë depresion dhe ankth shpesh i konsumojnë këto ushqime për t’u ndjerë më mirë.


Foto: Pixabay

Hulumtimi studioi 140,728 njerëz për një periudhë mbi 11 vjet. Zhu Zhang, një studiues nga Universiteti Zhejiang, i cili është një nga autorët e studimit, tha se nuk ka arsye për panik kur bëhet fjalë për pasojat negative të ushqimit të skuqur, por një jetë e shëndetshme dhe më pak konsumimi i ushqimeve të tilla mund të ndihmojnë. ruajnë shëndetin fizik dhe mendor.

Në vitin 2020, rastet e depresionit në botë u rritën me 27,6 për qind dhe rastet e ankthit me 25,6 për qind. Organizata Botërore e Shëndetësisë vlerëson se mbi 5 për qind e të rriturve në mbarë botën vuajnë nga depresioni.

LEXO EDHE:

Back to top button