Konsumimi i rregullt i kafesë në parandalimin e sindromës së zorrës së irrituar, çfarë zbulojnë studimet
Konsumimi i rregullt i kafesë në parandalimin e sindromës së zorrës së irrituar, çfarë zbulojnë studimet

Pirja e kafesë mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër zhvillimit të sindromës së zorrës së irrituar ose të lehtësojë simptomat e saj për disa njerëz, sipas një meta-analize të re.
Meta-analiza përfshin të dhëna nga 432,022 pjesëmarrës në tetë studime. Në pesë prej tyre, kafeja ishte mbrojtëse ndaj gjendjes, ndërsa tri të tjerat sugjeronin të kundërtën, shkruan burimi Medical News Today.
Sindroma e zorrës së irrituar prek femrat më shpesh sesa meshkujt.
Një meta-analizë e fundit që shqyrtoi të dhënat nga disa studime të të njëjtit subjekt për të përcaktuar tendencat e përgjithshme zbuloi se konsumimi i kafesë mund të ndihmojë në parandalimin dhe lehtësimin e sindromës së zorrës së irrituar (IBS).
Meta-analiza shfaqet në revistën “Nutrients”.
Meta-analiza shpreson të kuptojë raportet kontradiktore dhe në të vërtetë, sugjeron që efekti mbrojtës i kafesë kundër sindromës së zorrës së irrituar mund të mos zbatohet për të gjithë.
Sipas meta-analizës, ata që pinë kafe kanë 16% më pak gjasa të zhvillojnë sindromën e zorrës së irrituar sesa njerëzit që nuk pinë kafe. Kjo vlen për njerëzit që pinë çdo sasi kafeje rregullisht.
Analiza u bazua në tetë studime që plotësonin standardet e studiuesve për analizë, të zgjedhura nga një grup fillestar prej 187 studimesh të identifikuara në bazat e të dhënave EMBASE, PubMed dhe Cochrane Library deri më 31 mars 2023.
Tetë studimet e fundit përfshinin 432,022 individë.
Cila është lidhja midis kafesë dhe sindromës së zorrës së irrituar?
Autorët e meta-analizës sugjerojnë se lidhja midis të dyjave ka të bëjë me molekulat bioaktive të kafesë.
Hetuesi i lartë i studimit, Dr. Qin Xiang Ng, nga Universiteti Kombëtar i Singaporit, shpjegoi për Medical News Today se:
“Kafja është një pije e pasur me polifenol. Kafeja përmban disa komponime bioaktive, si polifenolet, diterpenet, trigonelina dhe melanoidina”.
Gastroenterologu Dr. Babak Firoozi, i pa përfshirë në këtë hulumtim, gjithashtu theksoi se përbërësit që gjenden në kafe “kanë veti antioksiduese, antifibrotike dhe anti-inflamatore, si dhe ndikim në mikrobiotën e zorrëve, acidet biliare, lëvizshmërinë e zorrëve dhe përshkueshmërinë e zorrëve.
“Këto veti potencialisht mund të kenë një ndikim të dobishëm në sindromën e zorrës së irrituar,” tha Dr. Firoozi.
Pse kafeja nuk është e mirë për shëndetin e zorrëve të të gjithëve?
Dr. Qin Xiang Ng, tha se nga tetë studimet e përfshira në meta-analizë, tre në fakt zbuluan se kafeja nxit sindromën e zorrës së irrituar.
Në anën tjetër, Dr. Firoozi shpjegoi se rezultatet e këtyre tre studimeve mund të mos jenë aq befasuese, duke qenë se kafeja ndonjëherë mund të prishë tretjen.
“Kafja gjithashtu mund të jetë një katartik i fuqishëm përmes shumë prej këtyre përbërjeve bioaktive. Jo vetëm që kafeina në kafe mund të stimulojë lëvizshmërinë, por molekulat e tjera në kafe nxisin lëvizjet e zorrëve përmes rritjes së kalimit nëpër zorrë,” shpjegoi ai.
“Prandaj, kafeja në disa persona me sindromë të zorrës së irrituar mbizotëruese nga diarreja mund të mos jetë e dobishme dhe në fakt mund t’i përkeqësojë simptomat,” tha Dr. Firoozi.
Si rezultat, ai tha, “Unë nuk rekomandoj marrjen e rregullt të kafesë vetëm për sindromën e zorrës së irrituar “.
Ai shtoi se historia është e ndryshme për pacientët me sëmundje të mëlçisë dhjamore. Për ta, ai rekomandon të paktën një filxhan kafe çdo ditë, duke përfshirë kafenë pa kafeinë.
Kafeja, tha ai, “është e njohur për të reduktuar fibrozën në mëlçi. Gjithashtu ndihmon në parandalimin e gurëve të tëmthit”.