Konsumimi i tepërt i ujit mund të jetë i dëmshëm për trupin

Konsumimi i tepërt i ujit mund të jetë i dëmshëm për trupin

Shpesh do të dëgjoni se është e nevojshme të konsumoni sasi të mëdha uji çdo ditë, por në fakt, hidratimi i tepërt mund të shkaktojë simptoma që mund të jenë mjaft të dëmshme për trupin.

Pirja e më shumë në përgjithësi do të rezultojë në udhëtime më të shpeshta në banjë, por problemi lind kur marrja e tepërt e ujit kombinohet me humbjen e elektroliteve kryesore, shkruan Eating Well.

“Pirja e tepërt e ujit mund të rezultojë në një gjendje të quajtur hiponatremia, e cila është një nivel i rrezikshëm i ulët i natriumit në gjak”, thotë eksperti i ushqimit, Kristin Koskinen.

Natriumi është një elektrolit i rëndësishëm që rregullon se ku shpërndahet uji në të gjithë trupin dhe sa dërgohet në fshikëz. Edhe pse është relativisht e pazakontë të helmoheni nga uji, mund të ndodhë nëse pini më shumë sesa mund të nxjerrë trupi juaj.

Situatat e hiponatremisë janë të rralla, por kur ato ndodhin, ato zakonisht ndodhin në atletë aktivë ose njerëz me kushte të caktuara mjekësore. Një skenar kërcënues për jetën ndodh gjatë ose pas një periudhe djersitjeje dhe dehidrimi ekstrem kur dikush hidraton me ujë të thjeshtë në vend të një kombinimi të ujit dhe pijeve zëvendësuese të elektrolitit.

Ndërsa uji është zgjidhja më e mirë shumicën e kohës, ka përfitime nga konsumimi i pijeve sportive që përmbajnë elektrolite si natriumi dhe kaliumi kur kushtet janë të favorshme për djersitje të tepërt. Intoksikimi me ujë dhe hiponatremia nuk janë probleme për të cilat shumica e njerëzve duhet të shqetësohen kur bëhet fjalë për hidratimi i përditshëm.

Kjo është për shkak se trupi juaj natyrisht do t’ju shtyjë të ngadalësoni ose ndaloni marrjen e ujit duke shkaktuar këto shenja të buta në trupin tuaj.

Urina juaj është mjaft e qartë

Ngjyra e urinës suaj dhe sa shpesh shkoni në tualet mund të jetë një tregues i mirë i statusit tuaj të hidratimit. Ngjyra e urinës zakonisht ndryshon nga e lehtë në pothuajse transparente për shkak të një kombinimi të pigmentit urokrom dhe sasisë së ujit që pini. Nëse urina juaj është e pastër, mund të jetë një shenjë se jeni duke pirë shumë ujë në një periudhë të shkurtër kohore ose se jeni duke marrë shumë lëngje në përgjithësi.

Ju urinoni shpesh

Nëse urinoni më shpesh se zakonisht, kjo mund të nënkuptojë se po pini shumë ujë. Konsumimi i kafeinës dhe alkoolit gjithashtu mund të shkaktojë urinim më të shpeshtë. Eksperti Koskinen shprehet se njerëzit mesatarisht urinojnë gjashtë deri në tetë herë në ditë, megjithëse deri në dhjetë herë në ditë është brenda normës për ata që pinë sasi të mëdha uji.

Ndiheni të fryrë ose të përzier

Veshkat kanë kufizime në sasinë e ujit që mund të nxjerrin në të njëjtën kohë, që është maksimumi 800 deri në 1000 mililitra në orë. Çdo gjë mbi atë sasi në të vërtetë thith trupin. Kur trupi nuk mund të heqë qafe ujin e tepërt, qelizat fryhen për ta akomoduar atë. Si rezultat, mund të ndiheni të fryrë derisa të ngadalësoni marrjen e ujit për të lejuar që veshkat tuaja të kompensojnë. Një stomak plot me ujë gjithashtu shkakton të përziera të lehta për shumë njerëz.

Keni dhimbje koke

Nivelet e natriumit bien pak kur trupi ngopet me ujë, duke bërë që qelizat të fryhen. Për shkak se truri është i mbyllur në kafkë, nuk ka pothuajse asnjë vend që qelizat të zgjerohen. Kjo krijon presion, shkakton dhimbje koke dhe madje edhe mjegull të trurit. Nuk ka të dhëna të sakta se çfarë niveli i natriumit në gjak shkakton këto shenja të hershme.

LEXO EDHE:

Back to top button