Koreja e Veriut teston raketën e re me rreze të gjatë veprimi

Në testet e kryera gjatë fundjavës raketat udhëtuan deri në 1.500 km larg, sipas KCNA.

- Advertisements -

Ato nuk shkelin rezolutat e Këshillit të Sigurimit të OKB –së, që në të kaluarën kanë çuar në sanksione të ashpra ndaj Koresë së Veriut, por tregon se vendi është ende i aftë të zhvillojë armë pavarësisht mungesës së ushqimit dhe krizës ekonomike.

Testi siguron “domethënie strategjike të posedimit të një mjeti tjetër parandalues ​​efektiv për garantimin më të besueshëm të sigurisë së shtetit tonë dhe përmbajtjen e fortë të manovrave ushtarake të forcave armiqësore,” tha KCNA.

Sipas analistëve të Koresë së Veriut, kjo është raketa e parë lundruese me rreze të gjatë të vendit që mund të mbajë një kokë bërthamore.

Ky veprim i Koresë së Veriut ka shqetësuar qeverinë japoneze, e cila deklaroi se po punonte me SHBA dhe Korenë e Jugut për të monitoruar zgjidhjen.

Ushtria amerikane ka reaguar gjithashtu, duke thënë se testi tregoi “fokusin e vazhdueshëm të Koresë së Veriut në zhvillimin e programit të saj ushtarak dhe kërcënimet që paraqesin për fqinjët e saj dhe bashkësinë ndërkombëtare. Angazhimi i Shteteve të Bashkuara për të mbrojtur aleatët Korenë e Jugut dhe Japoninë mbetet i hekurt”.

Zyrtarë të nivelit të lartë nga të tre vendet do të takohen këtë javë për të diskutuar procesin e denuklearizimit të Koresë së Veriut.

LEXO EDHE:

Back to top button