Kosi mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2

Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave (FDA), në një vendim gati pesëvjeçar në marrjen e, ka lejuar prodhuesit e kosit të deklarojnë se ky ushqim mund të zvogëlojë rrezikun e diabetit të tipit 2

Vendimi i së premtes shënon pretendimin e parë shëndetësor që agjencia federale ka lëshuar për kosin, por ai është më pak i fuqishëm sepse, megjithëse “mbështetet nga provat shkencore, nuk plotëson standardet më të rrepta” të konsensusit shkencor, tha FDA.

“Për të siguruar që këto pretendime të mos jenë mashtruese, ato duhet të shoqërohen nga një mohim ose një gjuhë tjetër e përshtatshme për t’u përcjellë me saktësi konsumatorëve nivelin e provave shkencore që mbështesin pretendimin.”

Në rastin e kosit, pranohet se, sipas provave të kufizuara shkencore, “konsumimi i rregullt i jogurtit, të paktën 2 filxhanë (3 racione) në javë”, mund të zvogëlojë rrezikun e një sëmundjeje që prek rreth 462 milionë njerëz në mbarë botën. .

FDA arriti në përfundimin, bazuar në dy studime, se kjo sasi e rekomanduar e jogurtit është e nevojshme për të arritur efektin e deklaruar.

I prodhuar nga qumështi i fermentuar me bakteret ose probiotikët Lactobacillus bulgaricus dhe Streptococcus thermophilus, kosi është i pasur me kalcium, proteina, vitamina B dhe minerale, duke përfshirë magnezin, fosforin dhe kaliumin.

Masa vjen si përgjigje ndaj një peticioni të vitit 2018 të paraqitur nga kompania e ushqimit dhe pijeve Danone në Amerikën e Veriut. Deklarata bëri që FDA të rishikonte kërkimet ekzistuese mbi lidhjen midis kosit dhe diabetit të tipit 2, sipas një njoftimi për shtyp.

“Peticioni për të lejuar që pretendimi shëndetësor i kualifikuar në lidhje me diabetin e tipit 2 të shfaqet në etiketat e kosit u mbështet nga hapat e duhur dhe përfshiu kërkime të rishikuara nga kolegët që mbështetën peticionin e tyre,” tha Dr. Carolyn Passerello, dietologe e regjistruar, nutricioniste dhe instruktore në Universitet. i Shkollës së Shkencave të Shëndetit dhe Rehabilitimit të Pitsburgut.

Por përveç faktit që këto studime janë të kufizuara, ato janë gjithashtu “jo shumë të forta”, tha Passerello.

Mënyra se si u krye hulumtimi “do të thotë që nuk mund të themi me siguri se ka një lidhje shkak-pasojë, por një korrelacion midis diabetit të tipit 2 dhe kosit”.

FDA rrallë merr vendime për të lejuar këto lloj pretendimesh shëndetësore, dhe në dekadën e kaluar e ka bërë këtë për vetëm 10 ushqime, duke përfshirë pluhur kakao me përmbajtje të lartë flavonol për një rrezik të reduktuar të sëmundjeve kardiovaskulare dhe produkte të caktuara të boronicës së kuqe për një shans të reduktuar të infeksioneve të përsëritura. trakti urinar tek femrat.

Dr. Marion Nestle, profesoreshë e të ushqyerit, ushqimit të shëndetshëm dhe shëndetit publik në Universitetin e Nju Jorkut, kritikoi vendimin, duke pyetur: “Pse çdo person i arsyeshëm do të mendonte se gjithçka që duhet të bëni për të parandaluar diabetin e tipit 2 është të konsumoni 2 gota kos në javë. ?” “

Ajo shtoi se “gjithçka për të cilën mund të shpresojmë është që kosi të jetë të paktën pa sheqer, por meqenëse është vërtet e vështirë të gjesh kos pa sheqer, kjo u tregon njerëzve që duan të shmangin diabetin e tipit 2 se jogurti i ëmbëlsuar është i mirë për ta”.

“Sipas rishikimit të studimeve të FDA-së, sasia e sheqerit në kos nuk ka ndikuar në rezultatet”, shtoi Nestlé. “Pra, për FDA, sheqeri nuk është problem.”

Çdo kos mund të bëjë pretendimin shkencor të FDA-së për sa kohë që përdor formulimin e saktë të specifikuar nga agjencia, shton Nestle.

Konsumimi i lartë i sheqerit të shtuar lidhet me një rrezik më të lartë të zhvillimit të diabetit të tipit 2, sipas studimeve të shumta.

Sipas saj, dyshimi në pretendimin e FDA shtohet nga fakti se shkaku i diabetit të tipit 2 është multifaktorial, kështu që edhe pse kosi mund të jetë pjesë e një diete të shëndetshme për të ruajtur peshën trupore, “pritja që vetë kosi të lidhet shkakësisht me. parandalimi i diabetit nuk do të ketë kuptim jashtë kontekstit të të ushqyerit në tërësi”.

Në këtë kontekst, kur vlerësoni pretendimet shëndetësore të një produkti për të bërë zgjedhjen më të mirë për dietën dhe shëndetin tuaj, përdorimi i “mendimit të përbashkët” është thelbësor.

LEXO EDHE:

Back to top button